Cu doar cateva luni in urma, secta Raelienilor afirma ca s-a nascut primul om clonat din lume. Cercetatoarea franceza Brigitte Boisselier, membra a sectei adeptilor lui Rael, a anuntat, de Craciun, ca a adus pe lume un copil obtinut prin clonare. Fetita s-a nascut prin cezariana si, dupa cum declara cercetatoarea la vremea respectiva, era o copie fidela a mamei sale. Raelienii sustin ca viata pe Pamant ar fi fost creata de extraterestri, veniti cu farfurii zburatoare in urma cu 25.000 de ani, iar oamenii ar fi aparut prin clonare.
Desi nu s-au adus dovezi stiintifice clare ca nou-nascutul raelit fusese intr-adevar clonat, foarte multi cercetatori au criticat vehement activitatea si intentiile raelienilor. Specialistii romani sunt si ei de parere ca fenomenul clonarii poate degenera intr-un dezastru pentru umanitate.
"In primul rand eu nu cred ca s-a clonat vreo fiinta umana. Asa-zisii geneticieni ai raelienilor nu au adus nici o dovada stiintifica in sprijinul afirmatiei lor. In al doilea rand, noi consideram clonarea un derapaj stiintific, deoarece toate datele de pana acum conduc spre ideea ca acest procedeu nu poate decat sa dauneze omului", este de parere dr. Constantin Bogdan (foto), presedintele Comi-tetului National Roman de Bioetica - UNESCO.
Organizatia a fost infiintata in august 2002 si are ca obiectiv lupta impotriva tentatiilor de a leza drepturile fiintei umane. Comitetul este format din 11 membri, un fel de "paznici de gene", al caror rol este de a supraveghea anumite domenii de activitate din medicina si de a atrage atentia atunci cand ceva iese din principiile bioeticii. In Romania exista si alte comitete de bioetica, insa infiintarea unui Comitet National a fost gandita "in armonie" cu cerintele Uniunii Europene.
"Bioetica e de fapt un soi de arbitru: nu vrea sa stanjeneasca progresele stiintei, dar in acelasi timp urmareste sa impiedice anumite derapaje, cum ar fi, de exemplu, bioterorismul, armele atomice, traficul de organe si date genetice sau clonarea", explica dr. Bogdan, care este si observator in cadrul Comitetului interguvernamental de Bioetica de la Paris.
Clonarea reproductiva (cum mai este numita clonarea umana), interzisa in aproape toate tarile, este unul din principalele motive de ingrijorare ale specialistilor in bioetica din intreaga lume.
Ce este clonarea? Pe Pamant exista doar in doua moduri de inmultire: sexuat, asa cum fac oamenii, de exemplu, sau asexuat, ca la salcii de exemplu (se taie o ramura, se baga in apa si incepe sa creasca). Clonarea se refera exclusiv la acest al doilea mod de inmultire. Se ia o celula de la donator si este multiplicata artificial, rezultand un organism identic cu cel al donatorului. Pe langa datele genetice, clona mosteneste, din pacate, si varsta exacta a donatorului. Oaia Dolly, de exemplu, prima fiinta clonata, care a murit recent, avea in momentul nasterii, anul 1996, varsta de 6 ani, adica varsta mamei ei. Oamenii de stiinta nu au realizat initial de ce imbatraneste Dolly atat de repede, ea murind de altfel prematur. Cercetari ulterioare au aratat ca rezultatul clonarii a fost un animal nascut batran, adica un experiment nereusit.
"Acesta este doar unul din efectele nedorite ale clonarii. Nu avem dreptul sa ne jucam cu vietile oamenilor, sa contribuim la nasterea unor copii batrani. In plus, de ce trebuie sa apelam la alte mijloace de inmultire a omului atat timp cat exista un aparat reproductiv bine pus la punct de cateva milioane de ani? De ce sa eliminam activitatea sexuala? Dezvoltarea acestor practici ale clonarii imping tocmai catre acest efect: intr-un final, sexul ar disparea. O alta consecinta ar fi disparitia barbatilor. Acestia nu si-ar mai avea rostul atat timp cat inmultirea populatiei s-ar face asexuat. Ar rezulta astfel o planeta populata exclusiv de femei", ne-a explicat dr. Bogdan.
"Paznicii de gene" spun ca exista si alte tentatii negative legate de teoria clonarii umane. Este vorba despre crearea in mod deliberat de catre anumite grupuri de interese economice a unor indivizi foarte puternici, dar extrem de limitati intelectual, care pot fi pusi sa munceasca orice si oricat.
Pe de alta parte, ei lupta pentru confidentialitatea datelor genetice. In baza acestora se poate afla de ce boala va suferi o persoana la un moment dat sau cand va muri. Multe societati de asigurare din tarile dezvoltate, sunt de parere specialistii in bioetica, ar deveni foarte interesate de asemenea informatii, pe aceasta cale putand sa afle care este clientul ideal pentru un contract de asigurare pe viata, de exemplu.
Clonarea nu este singura preocupare a membrilor Comitetului National Roman de Bioetica - UNESCO. Transplantul de organe poate deveni o practica medicala in afara eticii, asa cum atrag atentia medicii. "Am vazut anunturi publice despre oameni care isi vand organele. Este o practica ilegala, organele nu se vand in nici un caz, ci se doneaza. Vrem sa sesizam CNA si alte organisme pentru a pune la punct niste reglementari clare in acest domeniu".