Specialiştii avertizează: «În România, activitatea seismică va fi puternică la sfârşitul lunii»
“Cutremurul din Haiti s-a simţit pe tot globul. Practic, undele seismice se reflectă în toată scoarţa terestră câteva zile după un asemenea eveniment major. În România, evenimentul a produs o replică de 2,1 grade. Miercuri au mai fost înregistrate două seisme, unul în Vrancea de 2,5 grade şi unul în Câmpia Română, nu departe de Bucureşti, de 2,6 grade. Joi s-a mai înregistrat un seism de 2,2 grade în zona Banatului. În plus, putem spune că mişcarea tectonică din ţara noastră a fost intensă în decembrie, cu patru cutremure mai mari de 4 grade, după care a urmat o acalmie. Ne aşteptăm ca activitatea seismică să fie puternică în România spre sfârşitul lunii ianuarie, adică vom avea mai multe cutremure de peste 4 grade”, ne-a spus Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată.
500.000 de morţi?
După cel mai puternic cutremur care a avut loc în ultimii 200 de ani în Haiti, haosul încă domneşte în zonă, unde sute de mii de oameni aşteaptă cu disperare ajutoarele internaţionale. Nu mai există mâncare, apă potabilă şi medicamente. În plus, dintre ruine, răniţii încă strigă după ajutor. Ieri, primul-ministru haitian a anunţat că bilanţul este de peste 100.000 de morţi, în timp ce alţi oficiali au estimat că e vorba despre 500.000 de decese. Cutremurul din Haiti de marţi seara a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter.
Mărturii din infern
«Am rămas fără casă, dar sunt în viaţă»
Emanuel Petruţ (30 de ani) e singurul angajat român al unei firme de telecomunicaţii, din capitala Port-au-Prince. Norocul său a fost că în timpul seismului era la birou, şi nu acasă. “Din blocul în care închiriasem un apartament a mai rămas un morman de cărămizi. Am rămas fără casă, dar măcar sunt în viaţă”, a spus tânărul.
«Peste tot văd numai cadavre»
Bogdan Tivadar (foto), un poliţist din Botoşani, aflat în misiune în Haiti, i-a povestit mamei sale clipele de groază prin care a trecut. “E îngrozitor, peste tot văd numai cadavre! Norocul nostru a fost că eram în misiune, pentru că birourile noastre au fost distruse, iar şeful nostru a murit în cutremur. Dacă nu eram pe drum, în maşină, aşa am fi sfârşit şi noi. Încercăm acum să ajutăm la evacuarea victimelor. Muncim toată ziua, iar noaptea ne odihnim pe unde apucăm, pentru că nu avem voie să intrăm în clădiri. Oricare s-ar putea prăbuşi”, a povestit Tivadar.
Prefectura se pregăteşte
Prefectura Capitalei a programat pentru acest an două exerciţii ample pentru limitarea urmărilor unui posibil cutremur mai mare de 7 grade Richter: primul se va desfăşura pe Calea Victoriei, iar cel de al doilea pe Bulevardul Carol.
Citeşte şi Cutremur de 7 grade în Haiti
Citeşte şi Foto / Haitienii îşi numără morţii. Cifra depăşeşte 100.000