Sunt poveşti care merită spuse, scrise. Aşa este şi cea a centrului „Hospice Casa Speranţei”, din Braşov, ce se îngrijeşte de copii cu boli incurabile, unde o mână de cadre medicale încearcă să facă ceea ce alţii spun deja că e imposibil: să ofere o fărâmă de viaţă în plus unor destine stigmatizate de soartă prin boli groznice. Acolo, joi spre prânz, a ajuns şi Libertatea, însoţindu-i pe Mihaela Rădulescu şi pe iubitul ei, Dani Oţil. Scopul? Sensibilizarea celor care pot ajuta concret un centru medical aparte, dar care ar avea nevoie de 200.000 de euro pentru a supravieţui. Iar odată cu el şi nişte copii nevinovaţi.
Mihaela Rădulescu nu ezită o secundă când e vorba de fapte caritabile. Şi, mai ales, de copii: „Hai să vezi ce înseamnă suferinţa cu adevărat. Dar şi nişte oameni minunaţi care-i îngrijesc pe acei copii. Dacă există îngeri, atunci acolo îi găseşti”. Dani Oţil, noul şi tânărul iubit al Mihaelei, preia volanul, iar eu stau în spate. Pe drumul de la Bucureşti spre Braşov, Mihaela rememorează cazuri care au marcat-o în cei şapte ani de când ajută prin orice mijloace centrul medical „Hospice Casa Speranţei”, înfiinţat după model englezesc.
„Sunt copii extraordinari. Boala trupului le dezvoltă, parcă, inteligenţa, neobişnuit. Unul şi-a studiat el singurel boala pe Internet şi a ajuns la concluzia că nu are simptomele descrise în cărţi. Şi dorea să scrie el un tratat medical despre asta. Dar cred că a murit între timp. Alţii te bat la jocuri pe calculator de îţi merg fulgii. Sunt dornici să le vorbeşti, să te atingă. Când ajungi acolo, îţi dai seama cât de puţin contează ce scriu ziarele despre tine sau că părul nu-ţi stă bine. Tâmpenii! Acolo e adevărata dramă”, spune ea cu un oftat. La centru, Mihaela e primită ca o persoană „de-a casei”. Copiii o aşteaptă aşezaţi frumos pe scăunele. Sau din cărucioarele cu rotile. „Bună ziua! N-am venit cu mâna goală. L-am adus pe Dani”, glumeşte Mihaela, destinzând atmosfera. Pe un scaun e Costel (5 ani), din Măgurele, de lângă Braşov. „Are o formă gravă de leucemie”, îmi spune Cristina Golea, una dintre asistentele medicale. „Era speriat, sălbăticit, aproape nu ştia să vorbească atunci când a venit la noi”. Copilul zâmbeşte larg acum oamenilor mari care au venit să îl vadă. „Vorbeşte mai mult decât tine acum”, glumeşte din nou Miha-ela, privindu-l pe Dani. Urmează Andrei (16 ani), ţintuit în cărucior de o distrofie musculară, Valentin (14 ani), Marton (8 ani), loviţi de aceeaşi suferinţă, şi Rareş (6 ani), cu un cancer testicular.
În centru, copiii beneficiază, dincolo de tratamentul medical, de atenţie şi blândeţe. Dar sunt şi jocuri, programe speciale de kinetoterapie, logopedie, o „cameră multisenzorială”, unde mirosurile, culorile, salteaua cu apă, sunetele îi ajută să se liniştească ori să descopere, cu adevărat, simţurile. „Aici nu stau mulţi copii permanent. Ei vin pe rând, de luni până vineri. Dar avem peste 130 în total, de care ne îngrijim inclusiv la domiciliu. Pe zi, toată cheltuiala noastră se ridică la peste 240 de lei de copil. Şi un pic mai puţin pentru adulţi”, îmi spune Mălina Dumitrescu, directorul de relaţii publice al centrului. „Nu sunt suficienţi bani, de aceea organizăm spectacole caritabile de strângere de fonduri”, mai spune ea.
„Daniiiii, să rămâi aici! Că vreau să te cunoască şi mama”, strigă micuţul Rareş. Dani se aruncă împreună cu el pe patul cu apă din „camera senzaţiilor”. Apoi, le promite copiilor că le va da PlayStation-ul personal, „că oricum o bat pe Mihaela de-o spulber”. Într-o altă cameră, un boţ de carne încearcă să respire, doborât de sindromul Down şi de o infecţie respiratorie. E Ioan şi ar vrea şi el să trăiască. Deocamdată, nu ştie cum, iar boala nici nu îi va lăsa, de altfel, prea multe şanse.
Dar, printre horcăituri, întinde mânuţa spre oamenii mari ce-l privesc. „Aş vrea să simt măcar o clipă cum e viaţa. Ca să nu uit, după ce nu voi mai fi”, parcă ar spune din sfâşietoarea lui luptă. Iar „îngerii” ce lucrează la acest centru asta încearcă să facă. Imposibilul, acolo unde toţi spun că nu mai este nimic de făcut. Dar, pentru asta, au nevoie şi de ajutor financiar. Pentru clipa de viaţă în plus a celor ca Ioan…
A primit un telefon de peste 2.000 de lei
Mihaela Rădulescu a primit, joi seara, un smartphone Treo Pro, considerat cel mai bun de pe piaţă la categoria sa, din partea companiei Palm Europe, a cărei imagine a devenit. „Cum din cauza programului foarte încărcat nu stau prea mult într-un singur loc, practic, acest telefon va deveni simbolul biroului meu”, a declarat vedeta. Şi asta pentru că, aparatul, care costă peste 2.000 de lei, o va ajuta pe Mihaela să-şi verifice de oriunde email-ul, dar şi să navigheze pe Internet ori să folosească GPS-ul din dotarea acestuia.