Va simtiti din ce in ce mai obositi si mai abatuti? Nu mai puteti dormi bine, iar de mancare nici nu vreti sa auziti? De vina poate sa fie depresia care in aceasta perioada se manifesta mai intens. In cartea “Sanatate cu tratamente naturiste” (foto mic), aparuta la Editura Reader’s Digest, specialistii va ofera cateva sfaturi care va pot ajuta sa scapati de aceasta stare.
Adevarata depresie se manifesta printr-o tristete persistenta, pesimism, sentimente de anxietate si de deznadejde. Ea are atat efecte fizice, cat si comportamentale. In timp ce cazurile grave necesita ingrijiri medicale, terapiile naturale ii pot ajuta pe cei cu depresii usoare. Este normal ca evenimente stresante, probleme nerezolvate sau certuri sa dea o proasta dispozitie. Un sentiment de depresie mai profunda poate surveni in urma unei pierderi semnificative: esecul unei casnicii, doliu sau esec profesional. Exista oameni care in urma unei astfel de pierderi nu sunt capabili sa-si revina, deoarece sufera de un dezechilibru al neurotransmitatorilor cerebrali, care poate provoca o depresie chiar in absenta unui eveniment dureros. In aceste cazuri tratamentele cu cele mai bune rezultate sunt cele facute de specialisti, care se adreseaza in mod egal problemelor emotionale si celor fizice.
Intre cei diagnosticati cu depresie femeile sunt mai numeroase, in parte datorita faptului ca ele recurg mai repede la ajutor specializat, dar si fiindca pot avea depresii de origine hormonala.
Pentru a scapa de depresie trebuie sa luati cateva masuri. Iata ce va recomanda specialistii:
– Incercati, pe cat puteti, sa reduceti situatiile stresante, deoarece acestea va fac vulnerabili in fata depresiei.
– Urmati o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti, care sa optimizeze functionarea creierului. Potrivit specialistilor, legumele cu frunzele verzi, ca de exemplu varza, stimuleaza producerea serotoninei (substanta din creier “responsabila” de buna dispozitie). Carnea, mazarea, fasolea si cerealele integrale pot preveni, de asemenea, depresia, iar fructele, legumele si verdeturile contribuie la reglarea schimbarilor bruste de dispozitie.
Cofeina si alcoolul au actiune depresiva
– Limitati consumul de alcool la 1-2 pahare si cel de cofeina la 1-2 cesti pe zi. Consumul ridicat al uneia din aceste substante poate avea, cu timpul, o actiune depresiva.
– Fiti tolerant cu propria persoana. Bucurati-va de viata si nu va fixati obiective prea inalte.
– Rasfatati-va din cand in cand cu o ciocolata. Aceasta contine un compus despre care se crede ca are un efect pozitiv asupra starii de spirit.
– Odihniti-va cat mai mult (dormiti cel putin sase ore pe noapte).
Cand trebuie sa cereti ajutor specialistilor
Exista si cazuri care necesita ingrijiri specializate. Iata care sunt simptomele afectiunilor grave:
– incapacitatea de a munci sau de a indeplini sarcinile cotidiene;
– dezinteres fata de activitati odinioara agreabile;
– dificultate de a comunica cu persoanele apropiate;
– insomnii si trezire timpurie;
– senzatie de frig;
– oboseala permanenta;
– anxietate, agitatie, iritabilitate;
– consum excesiv de alimente, alcool sau medicamente;
– pofta de mancare redusa;
– lipsa de incredere in sine;
– lipsa de interes fata de aspectul personal;
– incapacitate de a lua decizii;
– lipsa de memorie si dificultati de concentrare.