„S-au înregistrat niște recorduri, așa cum, de altfel, s-au înregistrat în Europa de Sud și Sud-Est de când acest val de căldură este persistent. Vorbim atât din punctul de vedere al duratei consecutive, cât și din punctul de vedere al duratei timpurii de producere. Și în România este pentru prima dată când, în ultima decadă a unei luni de iunie, emitem un cod roșu de caniculă. (…) Pentru șapte județe din partea de vest, sud-vest a țării, ne-am apropiat de cele mai ridicate temperaturi maxime înregistrate vreodată în România”, a spus Elena Mateescu, amintind de temperaturile extrem de ridicate care au fost înregistrate în acest an în zilele de 24 și 25 iunie.
Noul val de caniculă va veni cu temperaturi de 37-38 de grade Celsius, mai ales în zonele de vest și sud-vest, iar în cea mai mare parte a țării se vor înregistra peste 35 de grade Celsius.
Referindu-se la faptul că recordul de temperatură pentru luna iulie înregistrat în România a fost de aproape 45 de grade Celsius, la Calafat, în 2007, Elena Mateescu a fost întrebată dacă este posibil ca în câțiva ani astfel de valori să devină normale și în țara noastră.
„Cu siguranță, da, pentru că observăm că în ultimii ani, practic au fost doborâte recordurile. Și ultimul raport ONU privind schimbările climatice, publicat luni, arată cu certitudine acest lucru. (…) Ceea ce face să simțim mult mai intens acest val de căldură este combinația temperaturii maxime, a nopților tropicale cu gradul de umezeală, care dă acea temperatură resimțită și acel indice ITU care depășește frecvent pragul critic de 84 de unități”, a mai explicat directorul ANM.
În acest context, Elena Mateescu a vorbit și despre o tendință deja evidentă ca verile să se prelungească și în luna septembrie.
Dacă luăm în considerare cel puțin ultimii doi ani, toamnele din 2019 și 2020 au fost în top trei cele mai călduroase. Și septembrie 2020, și octombrie 2020 au fost pe locul doi și trei ca fiind cele mai călduroase luni, în medie, din ultimii 60 de ani.
Elena Mateescu, director ANM:
„Nu excludem să avem și în septembrie aceste alternanțe de perioade în care să vorbim de precipitații și sisteme noroase, dar zilele cu temperaturi maxime mai mari de 25 de grade, care reprezintă o zi de vară în România, sunt din ce în ce mai frecvente în prima jumătate a toamnei. Observăm această tendință de prelungire a verilor în România, din ce în ce mai evidentă”, a precizat Mateescu.
În ceea ce privește luna septembrie a acestui an, directorul ANM a declarat că, potrivit datelor din acest moment, „prima săptămână pare una obișnuită, cu ceva sisteme noroase în special în partea de est a țării”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro