Vaccinul de la Pfizer/BioNTech s-a dovedit a fi eficient împotriva formelor severe de boală și în prevenirea deceselor cauzate de varianta Omicron, dar mai puțin eficient în prevenirea transmiterii.
Odată cu creșterea numărului de cazuri, multe țări au început să administreze doza a patra de vaccin sau au scurtat decalajul dintre vaccinuri, în contextul în care guvernele depun eforturi să consolideze protecţia populaţiei împotriva bolii.
Într-un interviu acordat publicației israeliene N12 News, Bourla a fost întrebat dacă vede posibilitatea administrării unor doze de rapel la fiecare patru până la cinci luni în mod regulat.
Acesta nu va fi un scenariu bun. Ceea ce sper este să avem un vaccin pe care va trebui să-l faceți o dată pe an. Este mai ușor să convingi oamenii să îl facă. Este mai ușor pentru oameni să-și amintească.
CEO Pfizer, Albert Bourla:
Potrivit directorului Pfizer, aceasta este „o soluție ideală”.
„Deci, din perspectiva sănătății publice, este o situație ideală. Căutăm să vedem dacă putem crea un vaccin care să acopere Omicron, dar să nu uite nici celelalte variante și asta ar putea fi o soluție”, a mai spus Bourla.
Bourla a mai precizat că Pfizer ar putea fi gata să solicite aprobarea unui vaccin adaptat pentru varianta Omicron și să-l producă în masă în luna martie.
Mai multe țări europene, precum Spania, Grecia, Danemarca, au anunțat că vor începe administrarea celei de-a patra doze de vaccin, pentru persoanele din categoriile vulnerabile, luând exemplul Israelului – primul stat din lume care a început să administreze cea de-a patra doză.