Dupa radiografie, raze ultraviolete, raze X, Roentgen sau in infrarosu, se fac teste chimice, apoi se trece la restaurarea propriu-zisa, cu bisturiu, penseta, pensula si culorile care trebuie sa fie identice cu originalul. Apoi se trateaza cu substantele de care are nevoie. “Un tablou restaurat seamana cu un om operat de ulcer. Interventia reuseste, bolnavul se insanatoseste, dar va tine regim toata viata”, spune Ion Popa, restauratorul prin mainile caruia au trecut peste 250 de tablouri de patrimoniu, unele de valoare inestimabila.
Cat sta o panza la spitalul de tablouri depinde de nivelul deteriorarii. Cele impuscate in Biblioteca Universitatii in 1989, de pilda, au fost foarte greu de refacut, deoarece, pe langa locurile ciuruite, suprafetele lor au fost acoperite cu un strat de fum, foarte greu de inlaturat. Au fost cazuri in care stratul de culoare de pe tablou a trebuit mutat pe alta panza, cum a fost un tablou al olandezului Ryckaert David. Efectiv, ca sa ne exprimam asa, s-a luat stratul de pictura original si s-a pus pe o panza noua.
Lucrarile care ies din mana lor sunt garantate 50 de ani. Dupa care trebuie sa treaca din nou prin laborator, deoarece trebuie curatate din nou de stratul de oxizi determinat de lumina.