Un analist a declarat pentru Business Insider că este vorba, cel mai probabil, despre o imagine realizată de un satelit de spionaj al Statelor Unite.
Robert Deitz, un fost avocat în cadrul CIA și a Agenției Naționale de Securitate a SUA, a afirmat că Donald Trump a făcut „o mare greșeală”, iar „rușii și chinezii vor fi foarte bucuroși să studieze această imagine” pentru a descoperi capacitățile de supraveghere aeriană ale Statelor Unite.
Business Insider scrie că președintele Donald Trump l-a criticat în ultimele zile pe fostul director al FBI, James Comey, pe care l-a acuzat în mod eronat că a făcut publice informații clasificate după ce a fost destituit.
Ulterior, liderul de la Casa Albă a publicat, vineri, pe Twitter, date sensibile ale armatei americane, primite în cadrul unei ședințe în care i-au fost prezentate informații clasificate.
„Statele Unite nu au fost implicate în accidentul catastrofal care a avut loc în timpul pregătirilor pentru lansarea rachetei Safir SLV la centrul de lansare Semnan din Iran”, a scris Donald Trump pe Twitter.
Mesajul lui Trump este însoțit de o fotografie care pare să prezinte locul lansării ratate din Iran. Mesajul său a ridicat problema unei posibile deconspirări a unor secrete privind culegerea de informaţii de către SUA, scrie Agerpres.
The United States of America was not involved in the catastrophic accident during final launch preparations for the Safir SLV Launch at Semnan Launch Site One in Iran. I wish Iran best wishes and good luck in determining what happened at Site One. pic.twitter.com/z0iDj2L0Y3
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 30, 2019
Mesajul publicat pe Twitter de Donald Trump a stârnit controverse în rândul Comunității de informații a Statelor Unite, precum în Armata americană. Motivul: fotografia a fost realizată la o rezoluție și o calitate mult mai mari decât cele ale imaginilor surprinse de un satelit comercial în momentul exploziei.
Alex Finley, un alt fost ofițer CIA, a declarat pentru Business Insider că acțiunile lui Donald Trump sunt „scandaloase și iraționale”.
Este abia prima oară când asistăm la așa ceva. Și probabil că are dreptul să acționeze în acest mod, chiar dacă este o idioțenie.
Alex Finley, fost ofițer CIA
Potrivit sursei citate, fotografia conține elemente specifice din care reiese că a fost realizată de un dispozitiv al Armatei Statelor Unite, ceea ce înseamnă că ar avea un nivel înalt de clasificare.
Cees Bassa, un specialist al Institutului de Radio Astronomie din Olanda, a scris că, având în vedere poziționarea camerei, imaginea a fost realizată, cel mai probabil, de USA-224, unul dintre cei patru sateliți de spionaj ai Statelor Unite aflați pe orbită.
foto: EPA