Dragoș Condescu, din satul doljean Comănicea, nu s-a putut bucura de copilărie decât până la vârsta de 4 ani, când boli cumplite i s-au cuibărit în trup. De atunci s-a scurs mai bine de un deceniu, răstimp în care băiatul este chinuit de maladii îngrozitoare care îl pândesc precum un animal de pradă care își urmărește victima neputincioasă.
Viața lui Dragoș, care suferă de tetrapareză spastică, meduloblastom cerebral (cancer), hidrocefalie și întârziere mintală, ar putea fi ceva mai ușoară dacă ar avea un cărucior electric, echipament medical care costă în jur de 5.000 de lei.
Dragoș, bolnav de la 4 ani, e dependent de scaunul cu rotile
Bolile care, ca din senin, s-au „lipit” de Dragoș – aflat în programul de susținere al Fundației Ringier România – i-au transformat viața într-un calvar. Un coșmar fără de sfârșit în care băiatului i-a fost furată bucuria de a merge, așa cum o făcea până la 4 ani, când s-a îmbolnăvit. Un iad în care saloanele spitalelor au luat locul spațiilor de joacă cu tobogane și leagăne.
În cei peste zece ani lungi cât o viață de om, Dragoș – care nu știe ce este copilăria pe care a lăsat-o amanet în vârtejul luptei pentru supraviețuire – a adunat zeci de ședințe de chimioterapie, sute, poate mii de ore de masaje kineto, de gimnastică medicală și de întreținere a musculaturii. Ba chiar a și fost operat o dată pe creier pentru a-i fi extirpată tumora și a suportat o intervenție delicată, în timpul căreia i-a fost introdusă o valvă în cap cu ajutorul căreia îi poate fi controlat nivelul lichidului cefalo-rahidian produs în exces din cauza cancerului.
Cancerul din capul lui Dragoș „a înghețat”
„Arme” care au ținut piept maladiei ce i-a afectat întregul sistem nervos central și creierul, dar care nu au reușit să aducă vindecarea la care el și mama lui, Aniana Condescu, 55 de ani, visează.
Dragoș – a cărui fișă medicală este încărcată de boli care îngrozesc – a învins cancerul și a doua oară, după ce o recidivă a fost la un pas să-l transforme într-o amintire. Victoria nu este una totală chiar dacă resturile tumorale sunt inactive, pentru că, spun specialiștii, riscurile, mult mai scăzute, există în continuare.
Dragoș este elev în clasa a VII-a la școala din satul natal
Băiatul bolnav de cancer – elev în clasa a VII-a – a rămas captiv în scaunul cu rotile, echipamentul medical care nu poate lipsi din viața lui chinuită. Acum, Dragoș are un căruț vechi, pe care mama lui îl împinge zilnic pe coastele dealurilor din comună pentru a-și duce fiul bolnav la școală. Dar și pentru a-l plimba în jurul casei atunci când vremea este bună…
„Nu mai pot, sunt terminată… Sunt la capătul puterilor…”
„Nu mai pot, sunt terminată din cauza durerilor de spate. Zilnic îl ridic de zeci de ori pentru a-l spăla, pentru necesități fiziologice, pentru a-l schimba, pentru a-l muta din pat pe fotoliu… Îl car peste tot în brațe… Are aproape 50 de kilograme. Din cauza asta, când ieșim, împing căruțul cu mare greutate, mai ales că Dragoș a crescut, s-a îngrășat. Iar el nu poate să mă ajute în vreun fel, să manevreze singur roțile căruciorului. Sunt la capătul puterilor, dar nu mă las. O să lupt în continuare pentru copilașul meu”, ne-a spus Aniana Condescu, mama lui Dragoș, care își crește singură copilul bolnav, după ce soțul a părăsit-o.
Căruciorul electric ar ușura viața chinuită a lui Dragoș, dar și pe cea a mamei lui
Un ajutor extraordinar pentru Dragoș, dar și pentru mama lui ar fi un cărucior electric, echipament medical la care însă femeia poate doar să viseze, pentru că niciodată nu va avea suficienți bani să-l poată cumpăra. În casă le intră 2.600 de lei lunar (1.700 de lei retribuția ei în calitate de îngrijitor al propriului copil, 300 de lei pensie pentru persoane cu dizabilități și 600 de lei alocație, bani pe care îi încasează Dragoș), sumă insuficientă, care nu le permite să facă economii.
Dragoș are nevoie de 5.000 de lei
De aceea, Dragoș are nevoie de ajutorul semenilor pentru a putea cumpăra un cărucior electric care să-i mai îndulcească amarul unei vieți extrem de chinuite. Un cărucior pe care copilul l-ar putea manevra și în interiorul modestei sale case, pentru a se deplasa singur. Dar pentru a-și împlini acest vis, băiatul are nevoie de aproximativ 5.000 de lei, bani pe care nu îi poate strânge fără ajutorul oamenilor cu suflet și al fundațiilor.
„E o picătură de bine într-un ocean al tristeții și al durerii”
„Poate că dacă Dragoș ar fi avut nevoie doar de cărucior, aș fi făcut cumva și aș fi pus deoparte cât de puțin și, până la urmă, poate aș fi reușit să-l cumpăr. Dar aproape în fiecare lună trebuie să mergem la București pentru tratament, iar fiecare drum ne costă în jur de 3.000 de lei. Mai avem de plătit datoriile casei, mâncarea lui Dragoș, care este una scumpă, de regim, medicamentele lui… Și trebuie să mănânc și eu… Vai de capul meu!
De aceea, fac un apel către toți oamenii cu suflet să ne fie aproape, să ne ajute să luăm căruciorul electric. Așa, și lui Dragoș, și mie o să ne fie puțin mai ușor… E o picătură de bine într-un ocean al tristeții și al durerii, dar ne-ar fi de mare folos… E un echipament cu care se va deplasa cine știe cât timp de acum încolo… Medicii nu sunt prea optimiști….”, este apelul pe care mama lui Dragoș îl face prin intermediul Fundației Ringier România.
Cei care doresc să îl ajute pe Dragoș o pot face donând în următoarele conturi ale Fundației Ringier România:
RO98 BACX 0000 0012 7457 7001 – LEI
RO02 RZBR 0000 0600 1552 6177 – EURO
Donează online, prin PayPal sau transfer sau redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către Fundația Ringier. Detalii pe www.ajutacopiii.ro
Citește mai multe despre copiii pe care FUNDAȚIA RINGIER îi sprijină de 8 ani la rubrica AJUTĂ COPIII
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro