Mergi direct la conținut »
Editorial de Claudiu Săftoiu. Vizita lui Timmermans: e bine, dar nu e bine cu România
Ştiri Libertatea > Ştiri > Editorial de Claudiu Săftoiu. Vizita lui Timmermans: e bine, dar nu e bine cu România

Editorial de Claudiu Săftoiu. Vizita lui Timmermans: e bine, dar nu e bine cu România

Simpla prezență la București a celui de-al doilea om din Comisia Europeană – practic, ”guvernul Europei” - spune mai multe decât declarațiile făcute, la finalul vizitei, de oficialul de la Bruxelles. Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a trântit pe masă îngrijorările Europei despre noi, acasă la noi: a îndemnat Legislativul român să nu ”piardă progresele din justiție”, a cerut politicienilor să nu facă ”legi pentru ei”, să nu se oprească și să nu alerge ”în direcția opusă”. Toată ziua la București, oficialul european și-a petrecut-o cu ”partea de cooperare”. Anul 2018 este unul foarte greu: pregătirea Uniunii Europene pentru gestionarea posibilului Brexit, în 2019, dar și pregătirea României pentru preluarea președinției rotative a UE, de la 1 ianuarie, precum și ridicarea MCV-ului, poate chiar înainte de 2019.

Vizita intempestivă a oficialului european – generată de războiul crunt pe justiția română

Comisia Europeană este direct interesată de evoluția economiilor, a respectării statului de drept și a democrațiilor din statele-membre UE. Dacă o țară iese din indicatorii previzionați, executivul european intervine urgent și încearcă să izoleze efectul centrifugal anti-european. Este cazul Poloniei, pentru care Comisia a solicitat oficial activarea Articolului 7 din Tratatul de Aderare la UE – adică luarea drepturilor de vot Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez. România nu se află în situația aceasta, spune Timmermans. Deși a apreciat că justiția e liberă în România, ”fără nici un dubiu”, și că nu există nici o relație între MCV și Articolul 7, vizita sa a fost centrată exclusiv pe problemele din justiția românească. O schimbare a macazului, sau a direcției deja asumate, este fatală nu numai pentru România, dar și pentru Europa – a întărit oficialul.

Nărăvașii politicieni români sar sprințar peste ”acquis-ul comunitar”

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta
Recomandări

Simona Halep se căsătorește cu Toni Iuruc. Când e programată nunta

Discuțiile purtate de Timmermans cu actorii politici români importanți au arătat cameleonismul liderilor coaliției de la guvernare. Florin Iordache a asigurat că forma finală a legilor Justiției va fi verificată cu Comisiei de la Veneția, deși când europenii nu sunt pe la București, șeful Comisiei juridice speciale tratează cu sictir expertiza de la Veneția. Fără reținere, Timmermans a ridicat abrupt subiectul DNA, arătând că, așa cum se face în atâtea țări, magistrații îi judecă pe magistrați, nu politicienii. Adică nu Tudorel Toader o judecă pe Codruța Kovesi. Mai sigur pe el decât Iordache, Liviu Dragnea i-a trântit și el Constituția pe masă prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, precum și recomandările CCR, care ar da ministrului justiției puterea să revoce procurorul-șef anticorupție. Timmermans a replicat că se află la București, pentru a încuraja îmbunătățirea cadrului legislativ intern. A mai cerut apăsat ca politicienii să nu mai ”creeze o agendă paralelă, modificând legile Justiției”. Cu această expresie, Timmermans a trimis ”statul paralel” din mintea celor înfricoșați de lege, chiar spre creatorii acestui fals de comunicare politică. ”Statul paralel” sunt chiar ei.

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Cooperare europeană egală cu toate părțile, dar cu parteneri agreați

În mod evident, Frans Timmermans a bătut șaua, să priceapă iapa: Europa are încredere în Klaus Iohannis, Laura Codruța Kovesi și în comunicările Angelei Cristea (șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România), remarcă strâmbătatea legilor românești și arată cu degetul spre politicienii care atacă fundamentul sistemului juridic, în scopuri personale și de grup.

În loc de concluzie, vizita prim-vicepreședintelui Comisiei Europene ne-a lămurit: e bine, dar nu e bine cu România. Lecția de diplomație europeană, la noi acasă, s-a sfârșit. Reîncepe cafteala națională.

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea


Claudiu Săftoiu (autorul este doctorand în informații și securitate națională la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. A fost Președinte-Director General al Televiziunii Române (2012 – 2013). A fost Director al Serviciului de Informații Externe (2006-2007). A fost consilier prezidențial (2004-2006). A publicat numeroase materiale de presă (interviuri, comentarii, analize politice și sociale, ca redactor șef-adjunct la ”Evenimentul Zilei” (1995-1998), ”Privirea” (1999-2000), ”Oameni în top” (2000-2003). A lucrat la PRO-FM, Radio Total (1991-1994). A fost trainer de presă la Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și la Fundația pentru Pluralism (FpP), în perioada 2000-2004) și consultant politic în mediul privat. Este autor al primului manual de jurnalism politic din România: ”Jurnalismul politic – manipularea politicienilor prin mass-media, manipularea mass-media de către politicieni” (Editura Trei, 2003).

Close
Închide
  Close