De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14:30. Principalul subiect abordat în cadrul întâlnirii dintre Klaus Iohannis și Frans Timmermans a fost cel referitor la modificarea legilor justiţiei din România şi continuarea luptei anticorupţie.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a afirmat că efectuează vizita în România în contextul evaluărilor pe care le face Comisia Europeană cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) în domeniul justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. În opinia sa, România a făcut în ultimii ani paşi importanţi în domeniu. Cu toate acestea, Frans Timmermans a subliniat că, chiar dacă există un angajament ferm de a finaliza MCV în mandatul actualei Comisii Europene,  acest obiectiv va putea fi realizat numai după îndeplinirea integrală a tuturor condiţionalităţilor aferente.

UPDATE ora 12:00. Frans Timmermans se întâlnește cu președintele Klaus Iohannis.

Timmermans s-a întâlnit cu șefii celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea (președintele Camerei Deputaților) și Călin Popescu Tăriceanu (președintele Senatului).

După întâlnirea cu Timmermans, Tăriceanu a declarat că ministerul Justiției a finalizat proiectul de lege de modificare a Codului Penal, pentru punerea în acord cu deciziile CCR.


Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, care este responsabil pentru mai buna legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, a anunțat deja scopul vizitei sale în România. Timmermans a declarat că aşteaptă ca autorităţile de la Bucureşti să îi ofere explicaţii cu privire la propunerea de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

”Mă voi întâlni cu ea (procurorul-şef al DNA – n.r.) şi cu ministrul Justiţiei şi le voi asculta argumentele”, a declarat prim-vicepreşedintele CE pentru caleaeuropeana.ro, marţi, la Bruxelles.

Frans Timmermans se va întâlni dimineaţă, la Palatul Parlamentului, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, precum şi cu membrii Comisiei speciale privind legile Justiţiei.

La ora 12,00, Timmermans va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, iar la 12,45 se va întâlni cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria. De la 15,45, Timmermans va susţine o conferinţă de presă la Reprezentanţa Comisiei Europene în România. În finalul vizitei va avea o întâlnire  și cu reprezentanţi ai sistemului judiciar din ţara noastră.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a discutat, recent, la Bruxelles cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre MCV, pachetul de legi referitoare la justiţie, precum şi perspectiva mai largă, strategică, a îmbunătăţirii şi adaptării legislaţiei româneşti. Oficialul european i-a cerut ministrulului ”implicarea tuturor factorilor interesaţi în procesul de elaborare a actelor normative din justiție”.

Conform MJ, prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a apreciat ”progresele majore realizate de România în domeniile reformei justiţiei şi combaterii corupţiei, aşteptările fiind ca aceste progrese să fie continuate”.

Frans Timmermans este un politician olandez și deține funcția prim vice-președinte al Comisiei Europene. Din noiembrie 2014, el mai ocupă poziția de Comisar European pentru o mai bună legiferare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale și ghidează munca Comisarului pentru Justiție, Consumatori și Egalitatea Genurilor.

În trecut, el a serivit statului Olandez ca Ministru al Afacerilor Externe și Secretar de Stat pentru Afacerile Europene. În perioadele 1998 – 2008 și 2010 – 2010 a fost membru al Casei Reprezentanților olandezi. el va veni în România pe 1 martie pentru a discuta cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Citește și: VIDEO | Parcurile din Bucureşti, transformate în pârtii de schi. Elevii din Bucureşti profită de vacanţa dată de Primărie şi stau cât e ziua de lungă pe derdeluş