Savantul Ion N. Mihailescu, seful catedrei de lasere de la Facultatea de Fizica Atomica de pe Platforma Magurele, unul dintre cei mai buni specialisti pe plan mondial in domeniul opticii, lucreaza in laborator fara sa poata zari macar un licar de lumina.
Cercetatorul se afla in permanenta in mijlocul unui colectiv de tineri specialisti, cu ajutorul carora isi duce la indeplinire proiectele si despre care spune: “Ei sunt ochii si mainile mele”. Rodul studiilor si experimentelor facute de aceasta echipa in laboratorul de lasere de la Magurele isi gaseste in primul rand aplicatii in medicina. Un exemplu este folosirea prin pulsiuni laser a unui strat foarte subtire de hidroxiapatita, o substanta specifica tesuturilor osoase, datorita careia implanturile sunt mult mai bine suportate de organism. Un alt domeniu in care echipa profesorului Mihailescu efectueaza cercetari si spre care isi indreapta atentia oamenii de stiinta la nivel mondial e legat de inventarea unor noi dispozitive bazate pe senzori. Acestia pot identifica, utilizand lumina, diferiti factori nocivi din mediul inconjurator, periculosi pentru sanatatea umana.
In mod straniu aceasta munca, pe care o indrageste foarte mult, i-a provocat orbirea.
In 1991, in timpul unui experiment la care lucra cu laserul, profesorul Mihailescu si-a pierdut definitiv vederea.
“Imi amintesc mereu cum a fost, lucram cu lasere in laborator. Intr-o fractiune de secunda s-a intamplat totul.
Ultima imagine pe care am avut-o a fost o lumina intensa si rosie. Apoi totul s-a stins.”
„Poate intr-o zi n-or sa mai existe orbi”
Profesorul nu s-a resemnat si a continuat sa munceasca ajutat de colegii lui. Mai mult, el spera ca stiinta ii va reda vederea: “Ati auzit de ochiul bionic, o descoperire recenta? Se pare ca nervul optic compromis se va putea inlocui. Intr-o buna zi n-or sa mai existe oameni orbi”.
A ramas fara vedere in 1991
Prof. Dr. Ion N. Mihailescu s-a nascut pe 30 mai 1947, la Slatina, judetul Olt. Intre anii 1964-1969 a urmat Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii Bucuresti si e licentiat in Fizica, specializarile Fizica nucleara si Optica, spectroscopie si fizica plasmei. Din iulie 1982 este doctor in fizica. In 1975 a fost laureat al premiului Academiei Romane. In 1991 a ramas fara vedere, iar in 1994 Comisia Internationala de Optica ii decerneaza premiul Galileo Galilei, pentru rezultate extraordinare in domeniul opticii. Pana in momentul de fata are sapte brevete de inventii si numeroase colaborari internationale.
„Penseta laser” creeaza organe
Cea mai interesanta tema de lucru a echipei e asa-numita “penseta laser”, un proiect demn de filmele SF. Practic, “ingineria de tesut” va fi capabila sa creeze organe umane pornind de la o singura celula “obligata” sa se dezvolte.
Conform previziunilor stiintifice, peste doua decenii persoanele trecute de varsta de 50 de ani vor avea 20% din organe inlocuite, asa cum se procedeaza azi cu piesele unui autovehicul cand nu mai functioneaza corespunzator. “Aceasta descoperire revolutionara va prelungi viata oamenilor”, spune profesorul Mihailescu.