Cuprins:
Șefii achizițiilor și investițiilor
În dosarul instrumentat de DNA, alături de fostul primar au fost cercetați penal mai mulți directori din Primăria Sectorului 1, printre care și Cosmin Marius Fodoroiu.
În calitatea sa de director executiv al Direcției Investiții în cadrul Primăriei Sectorului 1 București, Fodoroiu a fost cercetat penal pentru comiterea infracțiunii de complicitate la înșelăciune, în formă continuată.
Ancheta a frânt și ascensiunea politică a lui Fodoroiu, care ajunsese, pe filiera PSD, consilier la Secretariatul General al Guvernului.
Iuliana Feclistov, o altă protejată a fostului primar de la sectorul 1, a fost numită președinta Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), în martie 2022, de Nicolae Ciucă, pe atunci premierul României.
Înainte de a ocupa acest post, cu rang de secretar de stat, doamna Feclistov a fost șefa Serviciului Achiziții Publice din cadrul Primăriei Sectorului 1.
Deși fiecare și-a văzut de drumul pe care l-a dus partidul, doamna Feclistov și domnul Fodoroiu au rămas în legătură.
Soțul doamnei secretar de stat, Alin Feclistov, inginer de instalații, lucrează la firma Construcții Civile și Reabilitări SRL, firmă la care Fodoroiu este asociat.
Afaceri cu sectorul 1
Deși a fost înființată în anul 2009, firma Construcții Civile și Reabilitări SRL nu a apărut în nicio declarație de avere a lui Fodoroiu, indiferent de funcțiile publice pe care le-a ocupat. Și asta pentru că, în momentele-cheie, Fodoroiu a părăsit firma, reintrând în drepturi în 2023.
Jocul de glezne a meritat, pentru că firma este abonată la contracte din bani publici. Doar în acest an a avut aproape 20 de contracte în valoare totală de sute de mii de euro cu mai multe școli și grădinițe, toate din sectorul 1.
Înainte ca soția sa să ocupe funcția de secretar de stat, Alin a avut și el o firmă (Berg FF Instalații SRL), care a avut mai multe contracte cu școlile din sectorul 1.
Născut în Râmncu Sărat (Buzău), din județul păstorit de șeful de partid Marcel Ciolacu, noul angajator al lui Alin Feclistov, Fodoroiu mai este asociat (din iunie 2022) într-o firmă care are multe contracte cu statul – Arhiteca Solution SRL (sau, pe denumirea veche, Anvoll Prod SRL).
Cumnatul de la sectorul 1
Soția lui Fodoroiu, Ilona Laura, a fost asociată în firma Quantum Property Management SRL, cu Dorian Nicolae Vigheciu, consilier la Primăria Capitalei din partea PSD și fost candidat la sectorul 5, iar în Professional Computer DOC SRL cu Teodor Adrian Mihai.
Ultimul a fost asociat, la un moment dat, cu Fodoroiu în Construcții Civile și Reabilitări SRL, iar în anul 2019, a fost subiectul unor articole de presă care dezvăluiau că firma sa, MIHTEO ICS SRL, deși era proaspăt înființată, a câștigat prin atribuire directă un contract baban pentru serviciile de curățenie la școlile din sectorul 1. Asta s-a întâmplat în timp ce Fodoroiu era director la primăria cu pricina.
Conform ultimei declarații de avere a lui Fodoroiu, de la SGG, soția sa Cristina lucrează la firmele Media Advertising SRL și Clean World SRL (care are sediul social la adresa de domiciliu a soților Fodoroiu), firmele consilierului de la sectorul 1, Cristian Adrian Tudose, cumnatul lui Fodoroiu. De altfel, și Fodoroiu este director executiv la Media Advertising SRL, unde Tudose a rămas consultant, cedându-și acum patru ani părțile către soția Ilona Laura Fodoroiu.
De-a lungul carierei sale politico-afaceriste, Tudose a fost asociat în mai multe firme, în prezent rămânând doar în Clean World SRL, alături de soția sa, cu sediul social acasă la soții Fodoroiu.
Condamnarea primarului Daniel Tudorache
În primăvara anului 2022, Daniel Tudorache, actual deputat PSD, a fost trimis în judecată de către DNA. Acuzațiile reprezentau fapte săvârșite de Tudorache din poziția de primar al sectorului 1, și anume trafic de influență și spălare de bani.
În dosar, fostul primar era acuzat că a deschis conturi pe numele fostei soții și al menajerei sale, cumpărând imobile și bijuterii, inclusiv diamante de aproximativ două milioane de euro. De aici și denumirea dată cazului de către presă: „Dosarul diamantul”.
Alături de fostul primar, a fost atunci trimisă în judecată și fosta soție a lui Daniel Tudorache, pentru infracțiunea de complicitate la spălarea banilor.
În urma cercetării penale, DNA a susținut că, în perioada cât a fost primar, Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani pe care nu le putea justifica. Pentru a ascunde proveniența banilor obținuți ilegal, Tudorache ar fi apelat la mai multe tertipuri: a depus bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora; a achiziționat, cu numerar, imobile pe numele fostei soții; a dat un împrumut de aproape un milion de euro, tot în numerar, unei persoane; sau, prin intermediul fostei soții, a cumpărat bijuterii, inclusiv diamante în valoare de aproape zece milioane de lei.
Până la urmă, în vara acestui an, fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache, a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în primul dosar, „Dosarul diamantelor”. Actualul parlamentar a fost găsit vinovat pentru o parte dintre acuzațiile formulate de DNA, în timp ce soția acestuia a fost achitată și au dispus restituirea unor importante sume de bani și a unor bijuterii care au fost puse sub sechestru. Acuzațiile legate de luare de mită și spălare de bani au fost respinse, rămânând doar traficul de influență. Dar decizia nu este definitivă, urmând ca o instanță superioară să se pronunțe.
Noul dosar în care este cercetat fostul edil
Dar Tudorache nu are liniște pentru că îl paște altă posibilă condamnare în urma altei anchete, deschisă la mijlocul verii anului 2022. În acest caz, DNA a început urmărirea penală într-un nou dosar pentru abuz în serviciu împotriva lui Daniel Tudorache și a foștilor directori din Primăria Sectorului 1 Bogdan Pițigoi (la data faptei director executiv al Direcției Investiții din cadrul Primăriei Sectorului 1), Dorinele-Anca Ludu (pe atunci director executiv Direcția Management Economic) și Ovidiu-Nicolae Fulgeanu (la data faptei director executiv Direcția Juridică și Resurse Umane).
În același dosar a fost demarată urmărirea penală și împotriva lui Cosmin-Marius Fodoroiu, fost director executiv al Direcției Investiții, pentru complicitate la înșelăciune, în formă continuată și a mai multor persoane fizice directori ai firmei de salubrizare Romprest.
Acuzațiile DNA se referă, în general, la modul în care primăria a stabilit tarifele pentru prestarea serviciilor de salubrizare. Demersuri care ar fi creat un prejudiciu sectorului 1 în cuantum de aproape un miliard de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea contractată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro