UPDATE ora 11:55. Elena Udrea a făcut mai multe precizări pe Facebook cu privire la cererea de recuzare a judecătoarei:
Astăzi a început dosarul în care sunt acuzată de fapte care ţin de finanţarea campaniei electorale din 2009. Este un dosar făcut de acelaşi procuror din Gala Bute, Marius Bulancea, fostul consilier de la PG al lui Kovesi şi acum omul de încredere al acesteia, unul dintre procurorii care îi execută abuzurile. Dosarul nu doar că e făcut de acelaşi procuror dar „a şi nimerit” la acelaşi complet de judecată ca în Gala Bute!!! Kafka!
Parcă am avut un deja vu în sala de judecată. Aceeaşi judecătoare, aceeaşi procuroare de instanţă, aceeaşi grefieră, aproape aceleaşi părţi!
Am recuzat-o pe judecătoarea Dragomir, nu doar pentru că tocmai m-a judecat şi condamnat fără nicio proba în mascaradă de proces numit Gala Bute, dar şi pentru că una din acuzaţiile din acest nou dosar se bazează explicit şi exclusiv pe condamnarea din primul dosar. Adică procurorul Bulancea zice că este sigur că banii cu care s-au plătit nişte panouri publicitare în campania din 2009 „sunt din fapte de corupţie”, deoarece eu am fost deja condamnată pentru fapte de corupţie??!!!
Şi cu toate acestea, cererea de recuzare a fost respinsă. Evident că mă aşteptam. Că doar nu au dat dosarul la acest complet, ca apoi să se jeneze şi să zică, „scuze, aveţi dreptate, nu se poate aşa ceva.”
Deci, este exact ce eu spun de doi ani şi jumătate şi ceea ce vedeţi cu înregistrări şi mail-uri ale lui Kovesi în aceste zile.Un dosar făcut abuziv, la ordinul şefei DNA, care ajunge în instanţa la completul potrivit şi gata, avem o nouă condamnare.
Eu cred că pierdem timpul şi că sentinţa e scrisă deja, aşa cum a fost în Gala Bute.
UPDATE | Elena Udrea a declarat, marți, la ÎCCJ, că a cerut recuzarea judecătoarei de cameră preliminară din dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, adăugând că nu se așteaptă să îi fie admisă solicitarea depusă.
”Se bazează pe o hotărâre judecătorească dată fix de doamna judecător care mă judecă astăzi. Acesta este un motiv de recuzare. (…) Nu mă aștept să fie admisă cererea de recuzare. (…) Eu, dintre toți politicienii, răspund pentru felul în care s-a finanțat campania electorală. Există procurori (…) care execută ordinele doamnei Kovesi. (…) Dacă cineva trebuia să cerceteze putea cerceta toate campaniile, toate campaniile PDL. Nu, s-a mers doar pe o bucățică. (…) Legea 336/2004 spune că finanțarea ține de contravenție și nu de penal. Dacă eu aș fi cea care știa (…), dacă ar fi așa cum spun procurorii, tot nu ar fi faptă penală, ar fi vorba de contravenție pentru care să răspundă partidul sau trezorierul”, a susținut Udrea, la ÎCCJ.
„Va fi o ședință interesantă”, a spus Elena Udrea, la intrarea în sediul instanței.
Un judecător de cameră preliminară va decide marți dacă menține măsura controlului judiciar impusă de procurorii DNA pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu, urmând să ia în discuție și excepțiile și cererile ridicate de avocați. Ședința de judecată nu este publică.
Pe 24 mai, DNA i-a trimis în judecată pe Elena Udrea, Ioana Băsescu și jurnalistul Dan Andronic, în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009.
Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidențiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la luare de mită (2 fapte) și spălare a banilor (5 fapte), potrivit DNA.
Citește și: EXCLUSIV / Boureanu l-a ”adoptat” pe colegul său de celulă. Ronnen Herșcovici și-a găsit tăticul după gratii
Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului președinte Traian Băsescu, va fi judecată pentru instigare la delapidare și instigare la spălarea banilor (2 fapte), iar jurnalistul Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.
În dosar, au mai fost deferiți justiției Gheorghe Nastasia, la data faptei secretar general al Ministerului Dezvoltării, acuzat de luare de mită; Victor Tarhon, fost președinte al Consiliului Județean Tulcea, acuzat de luare de mită; Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al unei societăți comerciale cu capital majoritar de stat, acuzat de delapidare.
Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.
„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare. Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass-media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță”, mai spune DNA.
Citește și: E oficial! Mămicile vor primi 2.500 de lei. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro