Centrala termica reprezinta o alternativa a sistemului centralizat de caldura. Eliminarea treptata a subventiilor la gigacalorie va duce la cresterea pretului intretinerii si astfel tot mai multe persoane vor dori sa-si monteze centrale de apartament. Pentru cei care locuiesc la case, exista de anul trecut un program guvernamental care ii sprijina pe aceia care doresc sa-si schimbe sobele cu o centrala. Iata care sunt etapele montarii unei centrale termice.
Reprezentantii Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice au realizat o lista a tuturor avizelor si conditiile de functionare pentru o centrala termica:
– proiectul de gaze – eliberat de o firma autorizata ANRGN pentru proiectarea si executia instalatiei de gaze naturale
– proiectul de instalare/ montare a centralei – eliberat de o firma autorizata ISCIR.
Daca instalati centrala termica intr-un apartament de bloc, trebuie sa obtineti si acordul asociatiei de locatari si sa depuneti o cerere de debransare la furnizorul de energie termica (ex. Radet).
Montarea, instalarea, punerea in functiune a unei centrale termice, autorizarea de functionare si verificarea tehnica periodica a acesteia se fac numai cu firme autorizate de catre ISCIR si de catre producatorul centralei termice respective.
Pentru functionarea in conditii de siguranta a centralei termice, trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
– autorizarea de functionare a centralei termice se face la prima punere in functiune si periodic (furnizarea combustibilului gazos se face numai la centralele termice care indeplinesc conditiile de functionare in siguranta si care au verificarea tehnica periodica efectuata).
Verificarea si revizia periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor sunt obligatorii si se efectueaza de operatorul licentiat al sistemului de distributie, in conformitate cu prevederile contractului de furnizare a gazelor naturale. Operatiunile de verificare se efectueaza la maximum 2 ani si cele de revizie la maximum 10 ani, de firme autorizate de ANRGN.