Atunci când Sile și Nuțu Cămătaru erau încătușați și apoi duși în temnițe, în anul 2004, ei purtau “brățări” făcute de condamnații de la închisoarea din Aiud, județul Alba. Asta pentru că până acum 12 ani, cătușele folosite de Poliția Română și alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) erau confecționate de hoți, furtul fiind principala faptă comisă de deținuții închisorii amintite.
Condamnații de la Aiud lucrau pentru Multiproduct, regie de stat, aflată acum în insolvență, și care deținea mai multe filiale în țară, toate aflate în penitenciare. Astfel, condamnații de la Poarta Albă, județul Constanța, realizau împletituri din răchită; cei de la Gherla, județul Cluj, făceau mobilier. În schimb, deținutele de Târgșor din Prahova realizau îmbrăcăminte și lenjerii de pat.
Deținuții aveau activitate
La Aiud erau realizate confecții metalice, iar printre produsele finite se regăseau, din 1960, și cătușele.
“Noi realizam cătușele MAI până acum cam un deceniu. Din păcate, acum nu le mai facem, pentru că Multiproduct s-a închis. Era bine pentru bugetul penitenciarului nostru, era bine și pentru deținuți că aveau activitate”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului din Aiud, Nicoleta Mătărângă.
De fapt, Multiproduct nu s-a închis, ci a intrat în insolvență în 2012. Pe data de 14 iulie 2014, Tribunalul Bucureşti a admis cererea de deschidere a procedurii generale a insolvenţei împotriva Regiei Autonome Multiproduct Bucureşti cerute chiar de unitate.
La ultimul bilanț, pe anul 2014, reiese că Multiproduct a înregistrat datoriilor de 28.801.103 de lei (aproximativ șapte milioane de euro), conform datelor puse de Ministerul de Finanțe. Unul dintre motivele declinului Multiproduct este explicat prin faptul că MAI a început, din 2004 să-și producă singur cătușele necesare la arestări și rețineri.
Nu ajung cătușele
“În anul 2001, Direcția Generală Logistică a efectuat un studiu privind asimilarea în fabricație a unui model de cătușe în conformitate cu cerințele și normele europene. Modelul proiectat a fost înregistrat la OSIM în anul 2002, până în anul 2004 fiind parcurse etapele necesare lansării în fabricație. Astfel, din august 2004 până în prezent s-au fabricat aproximativ 30.000 bucăți cătușe metalice, strict pentru uzul unităților din cadrul MAI, în funcție de solicitările comandamentelor de armă”, ni s-a transmis de la minister.
În ciuda acestor asigurări, reprezentanții polițiștilor ne-au precizat că cele 30.000 de cătușe nu ajung angajaților ai MAI. Ministerul numără peste 120.000 de angajați, însă doar 30.000 de persoane au activități operative. “O mare parte dintre polițiști își cumpără cătușele pentru rețineri de la tarabe sau de unde apucă. Asta pentru că ministerul nu asigură necesarul de cătușe. Polițiștii își cumpără cătușele din banii lor”, acuză Iulian Surugiu, președintele Sindicatul Național al Agenților de Poliție.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro