Euro va scadea in continuare
Analistul economic Daniel Daianu (foto) nu s-a aratat a fi extrem de pesimist in privinta viitorului european al Romaniei.
Din contra. Contactat telefonic, Daianu ne-a explicat ca singura problema palpabila este scaderea accelerata a monedei euro, in concordanta cu ceea ce se intampla deja de mai bine de sase saptamani pe piata europeana. Scaderea euro vine chiar in sprijinul exportatorilor romani, ajutandu-i pe acestia sa intre mai bine pe pietele din afara UE. „O astfel de situatie va duce la aprecierea leului”, ne-a mai declarat Daianu. Problema mare a Romaniei e insa de natura politica. Pentru ca, a precizat fostul ministru de finante, pe parcursul procesului de aderare „nu vom mai beneficia de bunavointa politica a cancelariilor europene si va trebui sa ne facem chiar temele cu constiinciozitate”. in plus, Daianu este de parere ca daca se depaseste termenul de 1 ianuarie 2007, stabilit teoretic pentru aderare, nu este o nenorocire prea mare.
Acelasi punct de vedere a fost impartasit inclusiv de brokerul Marius Plugaru, care ne-a declarat ca in virtutea decalarii programului de aderare, unele domenii necompetitive, cum ar fi agricultura romaneasca, ar iesi chiar in castig.
Plugaru ne-a mai spus ca piata romaneasca de capital nu s-a resimtit foarte tare dupa evenimentele din UE. „Bursa a scazut mai mult din cauza tranzactionarilor Rompetrol, decat din cauza votului dat de francezi si a implicatiilor lui asupra aderarii Romaniei”, a precizat Plugaru.
Apartamentele vechi si terenurile se vor ieftini
Agentii imobiliari sustin ca piata locuintelor este foarte sensibila la semnalele primite „din afara”. Momentul 2007 era privit cu mare speranta de proprietarii de terenuri sau apartamente care se asteptau sa dea lovitura. Semnalele transmise din Franta le-au dat calculele peste cap. „Sigur se va inregistra o scadere a preturilor atat la terenuri, cat si la apartamentele vechi, cu 10-30%, si mai accentuat la cele situate in cartierele marginase. La apartamentele noi, construite dupa 2000, scaderea nu va fi importanta, situandu-se undeva pe la 10%. Cei care intentioneaza sa-si vanda apartamentele o data cu intrarea Romaniei in UE – oricand se va produce acest eveniment – trebuie sa se gandeasca ca nu vor face o mare afacere. Vor avea de platit impozite, cheltuieli de intretinere pana atunci care s-ar putea sa fie egale cu cresterea de pret pe care o doreau” ne-a spus Marius Locic, patronul firmei imobiliare Locic.