Medicul Stefan Stangaciu trateaza de ani de zile cu produse apicole.
Prea multa gelozie va poate distruge, la propriu, stomacul. Iar daca aveti un comportament prea agresiv, ficatul va „rasplateste” pe masura. Acestea sunt doar cateva din concluziile pe care le-a tras medicul Stefan Stangaciu, specialist in tratamente cu produse „muncite” de albine. (Elena Alexa)
Din 1991 incoace, doctorului Stefan Stangaciu i-au trecut prin maini nenumarati pacienti. Cu cele mai diverse boli. Medicul s-a specializat in tot ceea ce inseamna tratament pe baza de miere, venin, polen sau alte produse apicole.
„De cand am inceput sa lucrez la Centrul Roman de Apiterapie, la inceput ca medic acupunctor, am reusit sa adun cea mai mare baza de date din lume despre aceste tratamente, cu mii de pagini pentru fiecare produs in parte”, ne-a spus specialistul.
In momentul in care un pacient vine la tratament, i se stabileste si un diagnostic de acupunctura, de exemplu. Principiul este ca „nu exista boli, ci bolnavi” si fiecare afectiune trebuie tratata in functie de specificul individului. Stefan Stangaciu a observat de altfel ca tipul de comportament al unei persoane isi pune puternic „amprenta” pe starea de sanatate.
„In cazul persoanelor geloase, se pare ca vorba aceea din popor, „ma roade gelozia”, nu este absolut deloc gratuita. Acestea sunt mult mai predispuse sa faca hiperaciditate. Din cauza faptului ca isi fac griji in exces, gelosii ajung sa aiba frecvent probleme cu stomacul, gen ulcer sau gastrita. De asemenea, cei pe care ii chinuie astfel de sentimente pot face boli de rinichi sau acnee”, explica doctorul Stefan Stangaciu.
Gelozia nu este singura care face rau sanatatii. Oamenii care au un temperament agresiv vor „experimenta” probleme cu ficatul. Patronii, sefii de firme sau alte persoane cu functii de conducere se pot trezi ca au facut hepatita din cauza modului agresiv de a se comporta. „Aceasta nu este singura problema. Din aceste afectiuni pot deriva si bolile de inima, stilul agresiv de viata fiind chiar vinovat pentru un infarct miocardic”, spune specialistul in apiterapie.
Se pare ca nici cealalta extrema, adica timiditatea excesiva, nu va scuteste de necazuri. Persoanele care se hotarasc cu mare greutate sa actioneze sau sa-si spuna parerea si le este uneori teama si de „umbra” lor se pot trezi, in timp, ca au probleme cu coloana vertebrala. Specialistii spun ca nu putine sunt cazurile in care timizii se cocoseaza.
Cei care sunt frecvent „torturati” de depresii au si ei „abonament” la cateva boli. „Persoanelor depresive le scade rezistenta organismului, ceea ce inseamna ca sunt predispuse sa faca boli imunitare sau sa aiba afectiuni ale sistemului respirator. Un caz concret il reprezinta, de exemplu, copiii care sunt dusi pentru prima data la gradinita. Ei simt ca le lipseste elementul afectiv, ca trebuie sa stea departe de parinti, plang foarte mult in primele zile si ajung sa faca raceli sau bronsite. In timp, cand se obisnuiesc cu gradinita, problemele de acest gen apar mai rar”, ne-a mai spus dr. Stangaciu.
O consultatie costa 100.000 lei.
„Regina terapiilor naturale”. Asa descriu specialistii „apiterapia”, adica tratamentele cu produse apicole. „Sunt in jur de 500 de afectiuni in cazul carora se pot folosi aceste tratamente. Gama este foarte larga, de la afectiuni cardiovasculare, tulburari ale sistemului nervos sau ulcere pana la disfunctii sexuale. Se folosesc noua produse, si anume mierea, polenul, mierea de mana, pastura, veninul, propolisul, ceara, laptisorul de matca si apilarnilul. In functie de boala, tratamentul difera si poate dura intre cateva zile si cateva luni”, spune dr. Stefan Stangaciu. Persoanele care vor sa inceapa un tratament de acest gen la Centrul Roman de Apiterapie trebuie sa mai stie ca o consultatie costa 100.000 de lei.