Specialistii in traditii populare spun ca semnele acestui inceput de an nu sunt de bun augur. Caldura si ploile anuntate pentru ziua de Boboteaza prevestesc un an sarac si plin de ghinioane.
Ploi, lapovita si putina ninsoare, dar fara ger. Asa suna previziunile meteorologilor pentru saptamana care urmeaza. Temperaturile acestei zile vor fi cuprinse intre -4 si 40C, iar noaptea nu vor cobori sub -100C.
„Aerul cald, mediteranean va determina o serie de fronturi atmosferice deasupra intregii tari si precipitatii in majoritatea regiunilor. Ploile si lapovita vor uda jumatatea sudica a Romaniei, in timp ce ninsoarea va pastra alb Maramuresul, Moldova si Ardealul”, ne-a spus Mihai Timu, meteorologul de serviciu de la institutul meteo.
Credinta populara asociaza frigul din aceasta zi cu avutia si recoltele bogate, in timp ce ploile si vremea mai putin rece sunt considerate semne ale foametei si saraciei. Spre sfarsitul saptamanii, insa, temperaturile nu vor mai depasi 0 grade. „Anul trecut a fost mult mai frig decat in aceasta perioada. Acum, de Boboteaza, va ninge doar in centrul si nordul tarii, iar minima pe timpul noptii nu va scadea sub -10 0C”, spune meteorologul Mihai Timu.
Cea mai calda zi de Boboteaza a fost in urma cu doi ani, cand la Oravita s-au inregistrat 22 de grade. Cel mai naprasnic ger a fost consemnat de meteorologi in urma cu aproape 60 de ani, cand mercurul termometrelor a coborat, in localitatea brasoveana Bod, pana la -38 0C.
Oricum ar fi, ziua de azi e una plina de traditii si obiceiuri populare. Daca la Bucuresti si in alte orase mari barbatii se vor scufunda in apa pentru recuperarea crucii aruncate de preoti, la sate copiii vor reincepe colindatul.
De Boboteaza, chiar si preotii bucuresteni sunt asteptati cu nerabdare de fetele care spera sa se marite. Ele rup din buchetul preotului crengute de busuioc sfintit pentru a-l pune sub perna. Parohul bisericii „Sfantul Nicolae” din cartierul Titan, Andrei Gheorghe, spune ca a schimbat vreo trei manunchiuri de busuioc. Toate au fost „jumulite” de fetele care cred ca busuiocul le va aduce noroc.
Constantenii care vor participa la slujba de sfintire a apei nu se vor mai buluci pentru obtinerea apei sfintite. Ei vor primi 55 de mii de sticle gata umplute cu agheasma. In plus, opt care vor transporta butoaie de lemn pline cu apa sfintita pe principalele artere ale orasului, pentru ca oa-menii sa-si poata procura agheasma.
In satele din Bistrita reincep colindele. Colindul Hazilor este asteptat cu sufletul la gura de locuitorii satului Chintelnic, din judetul Bistrita-Nasaud. In ajunul Bobotezei, copii, tineri si adulti se deghizeaza si formeaza alai de nunta ori inmormantare, isi schimba vocile pentru a nu fi recunoscuti si ii colinda pe localnici, primind in schimb prajituri de post.
Scufundatorii, numai cu certificat medical
La Braila, prinderea crucii din Dunare se va face numai dupa vizita la medic. Pentru a fi siguri ca tinerii care intentioneaza sa se arunce in apa nu vor avea probleme de sanatate, Primaria Braila le-a impus curajosilor sa prezinte si un certificat medical care sa le ateste starea de sanatate.