Ministrul Justiției este acuzat de „pasivitate” în privința elaborării regulamentului prin care sunt stabilite condițiile de muncă. Totodată, Tudorel Toader nu ar fi rezolvat problema eliminării vârstei de pensionare, așa cum a promis.
„Nu am fost consultaţi cu privire la elaborarea unui nou statut al personalului auxiliar şi conex, demers absolut necesar într-un stat de drept şi democratic. Deşi ministrul justiţiei a afirmat că a rezolvat problema eliminării vârstei de pensionare în ceea ce priveşte acordarea pensiei de serviciu, nu avem cunoştinţă de un proiect de act normativ, elaborat în acest sens. S-a creat o stare de discriminare în ceea ce priveşte salarizarea personalului auxiliar de specialitate şi conex,din cauza pasivităţii ministrului justiţiei în ceea ce priveşte elaborarea Regulamentului-cadru pentru stabilirea condiţiilor de muncă, ordonatorii secundari de credite interpretând diferit dispoziţiile legale referitoare la modul de calcul al salariilor”, a anunțat Asociaţia Grefierilor şi Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare, într-un comunicat de presă, citat de Mediafax.ro.
Problemele salariale „vor contribui, în continuare, la agravarea starii de tensiune şi nemulţumire înrândul categoriei noastre profesionale, exprimate, iniţial, prin purtarea unei banderole albe pe braţ, în ziua de luni, 12 martie, fără a afecta activitatea instanţelor şi a parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii, însă, în zilele ce urmează dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, arătăm faptul că suntem dispuşi să apelăm la mişcări de protest, inclusiv prin întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii”.
„Nici până la ora actuală, ministrul Justiţiei nu a avansat o dată certă pentru o întrevedere cu organizaţiile profesionale şi sindicale în vederea rezolvării problemelor cu care se confruntă categoria noastră profesională”, susțin grefierii.
Ce pensie uriașă încasează ministrul Justiţiei, Tudorel Toader
Nemulțumirile grefierilor vin în contextul în care Tudorel Toader, ministrul Justiției, a anunțat că va fi eliminată din statutul grefierilor condiția ca aceștia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a beneficia de pensie specială, lăsând doar condiția de 25 de ani de vechime în muncă.
Potrivit sursei citate, Tudorel Toader a spus că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului Justiţiei, printr-o secţie specială care va fi înfiinţată sau în una deja existentă.
„Statutul lor e aproape gata. Probabil săptămâna asta îi dăm drumul în circuitul de avizare, respectând propunerile de la Şcoala Naţională de Grefieri de la CSM. În opinia mea a ieşit un statul consolidat, în acord cu cerinţele lor (..) Am avut multe întâlniri cu dânşii şi cred că ne-am înţeles”, a declarat ministrul Tudorel
Despre nemulțumirile grefierilor referitoare la salarii, ministrul Justiției a menționat că nu el stabilește acest lucru, ci Tribunalele, Curțile de Apel sau judecătorii.
La începutul lunii februarie, grefierii au protestat, pe motiv că le-ar fi scăzut salariile din cauza transferului contribuțiilor de la angajat la angajator.
Citește și Ce spune Liviu Dragnea despre inelul de pe degetul iubitei lui şi despre prezenţa ei la Congresul PSD
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro