Proiectul presupune o investiție majoră în infrastructura bazei americane de la Mihail Kogălniceanu. Este vorba de construcția de hangare, ateliere și clădiri administrative. Investiția presupune și construcția unui mini-oraș în interiorul bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, cu creșă, grădiniță, școală, locuri de joacă, centru comercial, hotel și terenuri de sport.
În nota de fundamentare înaintată Guvernului, Gabriel Leș, ministrul Apărării, arată că investiția va presupune atât modernizarea și extinderea actualei infrastructuri, cât și construirea unor clădiri noi.
”Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici”, notează ministrul Apărării.
Investiția propriu-zisă este structurată în 25 de obiective, de la ”Zona Operațională, Staționare aeronave și mentenanță aviație” la ”Instruire Forțe Terestre, Bilndate, Tancuri” și ”Hot Cargo”. Fiecare dintre aceste 25 de zone este structurată în alte obiective.
Astfel, Zona Socială și Administrativă cuprinde 30 de astfel de obiective, printre care terenuri de fotbal, tenis, volei, sală de sport polivalentă, o clădire pentru Poliția Militară, locuințe de serviciu, un complex comercial, un hotel militar, locuri de joacă, vile de protocol și un hotel militar, dar și o creșă, o grădiniță și o școală primară.
Primarul comunei Mihail Kogălniceanu, Ancuța Belu, a declarat, pentru G4Media, că a avut discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării, care au venit în localitate pentru a identifica terenurile care urmează să fie expropriate.
”Au existat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării care au venit în Mihail Kogălniceanu ca urmare a acțiunii de identificare a terenurilor care urmează să fie expropriate. Ulterior urmează cadastrarea și intabularea. Am discutat despre pașii care urmează să fie făcuți de-a lungul procesului de expropriere”, a spus Ancuța Belu.
Finanțarea proiectului va fi suportată de Ministerul Apărării, care este și responsabil de modul în care vor fi cheltuite sumele de bani.
Documentul integral poate fi citit aici
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro