Tensiunea arteriala este mentinuta printr-o multitudine de mecanisme. Inima este pompa care o controleaza, insa ea este influentata si de volumul de sange, de starea generala de sanatate, de anumiti hormoni si de actiunea sistemului nervos. Cele mai frecvente simptome sunt cele mentionate anterior: ameteli, lesin, vajaieli in urechi. Mai rar pot aparea si dureri in piept, eliminari necontrolate de urina, impotenta sau piele uscata, din cauza reducerii transpiratiei. Hipotensiunea poate aparea ca semn asociat la numeroase boli, insa poate exista fara nici o cauza aparenta, in special la copii, adolescenti si tineri, la acestia mecanismele neurohormonale fiind mai instabile.
Diagnosticul este relativ simplu de stabilit: se masoara tensiunea sistolica si diastolica in pozitia culcat, iar apoi in picioare. Daca tensiunea scade cu de cel putin 25, respectiv 10 mm Hg, dupa ridicarea in picioare, este vorba de hipotensiune ortostatica. De asemenea, se verifica si pulsul. Daca acesta nu creste atunci cand tensiunea scade, cauza e de natura neurologica. Daca, din contra, frecventa cardiaca creste exagerat, suntem in prezenta unui sindrom de tahicardie ortostatica. Pentru stabilirea precisa a cauzei hipotensiunii, se fac analize suplimentare: de exemplu, un numar redus de hematii demonstreaza ca hipotensiunea este provocata de anemie; sau o electrocardiograma cu probleme arata o cauza legata de functionarea inimii; testul pozitiv de toleranta la glucoza relationeaza hipotensiunea de prezenta diabetului etc.
In cazul in care hipotensiunea este asociata unei alte boli organice, tratamentul (medicamentos in special) trebuie condus in functie de maladia principala. Daca hipotensiunea exista fara vreo legatura aparenta cu alta boala, se prescriu tratamente nemedicamentoase, care dau rezultate foarte bune:
1. Mancati putin mai sarat decat de obicei (maximum 10 g de sare pe zi).
2. Dormiti pe o perna mai ridicata (15-20 grade fata de orizontala).
3. Incepeti ziua cu una-doua cesti de cafea tare.
4. Femeile pot purta ciorapi ortopedici, mai stransi pe picior (ca aceia pentru varice).
5. Mancati in portii mici, de mai multe ori pe zi. Mesele copioase reduc tensiunea. Dupa masa, evitati sa va ridicati brusc.
6. Evitati constipatia, deoarece defecatia dificila (scremutul) scade tensiunea.
7. Evitati caldura excesiva, inclusiv baile, dusurile fierbinti si sauna.
8. Cand va treziti, nu va dati jos din pat prea repede. Ridicati-va treptat, intindeti-va „ca pisica” si faceti cateva miscari din maini si din picioare, pentru a pune inima la lucru. Cu totul, ar trebui sa va ia cam 5 minute.