Cuprins:
24 de țări membre CERN au încetat cooperarea cu Rusia în decembrie 2023
Decizia țărilor membre ale Organizației de a opri acordul cu Minsk și Moscova va afecta, în primul rând, cooperarea cu institutele științifice ruse. În același timp, relațiile cu oamenii de știință ruși care lucrează în cadrul altor acorduri cu CERN vor continua.
Ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei din februarie 2022, 24 de țări membre CERN au decis în decembrie 2023 să înceteze cooperarea cu institutele științifice ruse. Această decizie a fost anunțată în martie și iunie 2022. CERN, care sărbătorește anul acesta a 70-a aniversare, este cel mai mare centru de cercetare fundamentală din lume în domeniul fizicii particulelor.
Ce statut avea Rusia în organizație
Cercetările asupra structurii materiei sunt efectuate aici folosind Large Hadron Collider (LHC). În plus, CERN este locul de naștere al Internetului (World Wide Web). În total, Organizația are aproximativ 3.000 de angajați, iar bugetul său anual se ridică la 1,3 miliarde de franci. Aproximativ 17.000 de oameni de știință vizitatori din 110 țări participă la experimente la CERN, dar majoritatea lucrează în laboratoarele altor institute și în alte țări.
După cum a indicat CERN, absența oamenilor de știință din Rusia va fi, desigur, vizibilă, dar CERN va putea compensa această pierdere. Rusia, de altfel, nu a fost niciodată o țară membră a Centrului, având doar statutul special de stat observator, nu a contribuit la bugetul anual al CERN și nu a avut drept de vot. Numărul oamenilor de știință din Belarus a fost, de asemenea, mic.