MANŞETA – alegerea unui anumit tip de cămaşă diferă de la ţinută la ţinută, iar manşeta este, de fiecare dată, un element decorativ esenţial. Indiferent de situaţie, se recomandă ca două degete (circa 2 cm) din manşetă să se întrevadă în afara sacoului. Pentru a verifica dacă lungimea mânecii este corectă, ai grijă ca manşeta să acopere încheietura şi să ajungă la baza degetului mare. Mai mult, mâneca trebuie să fie suficient de lungă chiar şi atunci când braţul este îndoit şi trebuie să fie suficient de strâmtă, pentru a nu aluneca prea jos (asta dacă ai luat-o cumva cam lungă).
CROIALA (stilul) reprezintă imaginea cămăşii, cum ne vine când o purtăm sau cum ne îmbracă. Iar cel mai important la o croială bună este să nu incomodeze cu nimic mişcările corpului.
9 lucruri pe care trebuie să le mai ştii despre cămaşă
1. Corpul cămăşii se calcă de jos în sus, mai întâi partea fără nasturi, apoi partea cu nasturi şi, în cele din urmă, spatele.
2. Înainte de a călca însă o cămaşă, asigură-te că talpa fierului de călcat este curată, iar alveolele prin care iese aburul sunt curăţate de calcar. Eventualele impurităţi pot zgâria şi agăţa firele de la guler şi manşete.
3. Spală cămaşa la o temperatură de 30-40 de grade C însă, întordeauna citiţi şi respectaţi indicaţiile de întreţinere de pe etichetă.
4. Evită să apretezi cămăşile, pentru că amidonul deteriorează fibrele şi decolorează ţesătura.
5. Balenele de la guler, în cazul în care sunt detaşabile, trebuie scoase înainte de spălare.
6. Sub cămaşa albă nu se poartă maiou, mai ales când este transparentă.
7. Cămaşa albă cu o croială casual se poate purta cu un tricou asortat.
8. Se poate accesoriza cu orice culoare de cravată sau chiar cu eşarfe bărbăteşti din caşmir, mătase sau bumbac.
9. Dungile verticale lungesc şi subţiază silueta. Reversul medaliei sunt dungile orizontale, care îngroaşă şi scurtează.