‘Labirintul faunului’ e un film ciudat. Regizat de mexicanul Guillermo del Toro – care si-a facut un nume si la Hollywood prin titluri ca ‘Hellboy’ sau ‘Blade’ -, e in acelasi timp basm, drama domestica, meditatie istorica si film cu partizani. Culmea e ca toate aceste genuri functioneaza perfect in cadrul aceleiasi povesti, impinse inainte de ochiul ‘obez’ al unui cineast supradotat. Fascinatia filmului vine din imaginile ‘marca del Toro’. Vizual, e un regal – desi, tinand cont de simpatiile politice ale regizorului, ar trebui sa spunem, mai degraba, ‘un republical’! Este poate si singurul repros care se poate aduce acestui film flamboaiant si luxuriant: acela ca ‘raii’ (vezi capitanul Vidal, ofiterul franchist superb interpretat de Sergi Lopez) sunt totusi cei care au pus bazele Spaniei de astazi, in timp ce ‘bunii’ (partizanii republicani) seamana cu ilegalistii din filmele romanesti de pe vremea lui Ceausescu?
Dincolo de discutabilul aspect istoric insa, del Toro reuseste un tur de forta care uluieste, incanta si inspaimanta. ‘Spania’ vazuta de el incape in ghiozdanul fetitei din film: e un taram magic in care apar zane-libelule, printese, fauni si capcauni. Pe fetita o cheama Ofelia, pe mama ei – Ariadna, si aceste doua indicii sunt suficiente pentru a citi povestea (si) in cheia doctorului Freud; dar exista mult mai multe cai de acces in labirint.
Scenariul elucideaza o parte din mister, dar misterul cel mai frumos, dur si durabil e filmul insusi – cu miraculoasele sale intrepatrunderi de planuri, cu dezinvoltura trecerilor de la un ‘etaj’ (mitologic) la altul (domestic) si cu ‘rasfoirea’ calculata si nu mai putin surprinzatoare a imaginilor sale vrajite, ca o carte pufoasa si miscatoare. Trimiterile (clare pentru cunoscatori) sunt la Bunuel, Carlos Saura si Victor Erice. Ce este remarcabil e faptul ca toata aceasta ‘zestre’ cinefila nu pune plumb in aripile filmului – dimpotriva, ii adauga o gratie suplimentara. ‘Labirintul faunului’ ramane un film obligatoriu pentru cinefili, la care si un spectator obisnuit poate gasi ‘entertainment’ de calitate.
Alex Leo Serban
Critic de film