Procesul de vanzare-cumparare a unui autovehicul este asociat la noi cu taxe, cozi, confuzie si foarte multa alergatura. Daca va aflati intr-o astfel de situatie, este bine sa stiti din timp ce aveti de facut. Tocmai de aceea, Libertatea va prezinta toata procedura pe care trebuie sa o urmati in cazul in care aveti de gand sa vindeti sau sa va cumparati un autoturism.
Potrivit lui Florin Radulescu, comisar-sef in cadrul Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, in conformitate cu noile prevederi legale, in cazul transferului de proprietate nu se mai face radierea, efectuandu-se direct transcrierea dreptului de proprietate.
Aceasta obligatie de transcriere a dreptului de proprietate apartine cumparatorului si se face in baza urmatoarelor documente:
-cererea noului proprietar;
-fisa de inmatriculare a vehiculului semnata de fostul si noul proprietar, vizata de organele fiscale competente ale autoritatilor administratiei publice locale. Fostul proprietar poate depune certificatul de atestare fiscala emis de autoritatile administratiei publice locale, situatie in care nu mai este necesara depunerea fisei de inmatriculare.
In cazul inscrierii in certificatul de inmatriculare si a altei persoane, se va depune si fisa de inmatriculare completata cu datele acesteia;
-cartea de identitate a vehiculului, in original si in copie;
-documentul care atesta dreptul de proprietate asupra autovehiculului/remorcii, original si in copie;
-actul de identitate al solicitantului, in original si in copie;
-dovada de efectuare a inspectiei tehnice periodice;
-copia asigurarii RCA;
-dovada de plata a taxei de inmatriculare (de exemplu, 52 de lei pentru autoturisme);
-certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate;
32 de lei, pretul numerelor provizorii
-placutele cu numarul de inmatriculare, daca noul proprietar are domiciliul sau se-diul pe raza altui judet decat al fostului proprietar. Taxa pentru placute este de 24 lei daca sunt ‘la rand’ si 49 de lei pentru numar preferential si se plateste la ghiseele de la Serviciile de Inmatriculari Judetene. Pentru numerele provizorii se platesc in total 32 de lei din care se returneaza 8 lei la inapoierea acestora;
-dovada de plata a certificatului de inmatriculare (30 de lei);
-dovada de plata a contravalorii placutelor de inmatriculare, cu exceptia cazului in care acestea se pastreaza;
-certificatul de au-tenticitate al vehiculului.
De la depunerea dosarului, procedura inmatricularii dureaza 48 de ore.
Util pentru vanzator
Inainte de perfectarea vanzarii-cumpararii, asigurati-va ca datele personale ale cumparatorului inscrise in contract sunt cele reale. Nu ii inmanati cartea de identitate a vehiculului inainte de primirea sumei convenite ca pret al vanzarii! ?nainte de a contacta cumparatorul, vanzatorul trebuie sa completeze fisa de inmatriculare si sa obtina viza organului financiar in raza caruia domiciliaza, care atesta ca au fost achitate fata de stat debitele la vehicul si ca acesta este liber de orice sarcini.
Util pentru cumparator
Verificati ca datele vanzatorului inscrise in contract, in cartea de identitate, in fisa si in certificatul de inmatriculare sunt corecte, pentru a nu risca sa cumparati un autovehicul furat. Confruntati seria caroseriei si a motorului de pe vehicul cu cele inscrise in cartea de identitate, contractul de vanzare-cumparare, fisa si certificatul de inmatriculare. Daca ati achizitionat un autovehicul nou sau importat la mana a doua, puteti solicita numere provizorii pentru definitivarea actelor de inmatriculare.
Din vara se introduc placute cu sigla UE
Potrivit comisarului-sef Dan-George Mosescu de la Serviciul Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor Bucuresti, se intentioneaza simplificarea procedurii de transfer de proprietate si inmatriculare.
‘Dorim sa evitam cozile si sa asiguram expedierea actelor si a placutelor la domiciliul noilor proprietari prin curieri’, ne-a spus comisarul-sef. De asemenea, un alt proiect care se va concretiza in aceasta vara il reprezinta noile placute de inmatriculare. ‘Acestea vor contine in locul steagului romanesc pe cel al UE, iar sub numar se afla un element de siguranta’, a completat comisarul-sef Mosescu. Aceste placute nu vor fi insa obligatorii.
Desi noile placute vor fi gata peste cateva luni, unii soferi si-au lipit deja pe placutele de inmatriculare abtibilduri cu sigla UE.