Șeful statului a reamintit, în acest context, că în anul 2015 au fost înființate la București Unitatea NATO pentru Integrarea Forțelor și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est, „structuri care constituie o parte importantă a măsurilor de reasigurare, iar ulterior de descurajare și apărare pe Flancul Estic”.
Ulterior, la Craiova a fost creat Comandamentul Multinațional de Brigadă Sud-Est, care alături de celelalte structuri și Comandamentul Multinațional de Corp de la Sibiu, „reflectă hotărârea României, a aliaților și a NATO ca întreg de a lucra împreună, în solidaritate și deplină unitate, pentru a întări postura de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic, în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic în ansamblu”, a declarat președintele.
NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene.
Klaus Iohannis, președintele României:
„În ceea ce ne privește, România își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie”, a adăugat președintele.
Klaus Iohannis a mai precizat că evoluțiile situației de securitate din apropierea țării noastre dovedesc că „măsurile luate de NATO sunt necesare”.
În acest context, președintele a salutat din nou decizia SUA și a Franței de a trimite trupe în România, precum și „angajamentul solid și substanțial al Poloniei în țara noastră”.
„România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat”, a mai spus Klaus Iohannis, adăugând că angajamentul țării noastre de a aloca 2% din PIB pentru Apărare „rămâne neschimbat”.
Aceasta este a doua vizită a președintelui Klaus Iohannis la o bază militară din țară, după cea făcută miercuri, 2 februarie, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, județul Cluj.
Vizita are loc în ziua în care primele convoaie cu tehnica militară, aparținând detaşamentului american care va fi prezent în România ca parte din angajamentul SUA faţă de aliaţii NATO, intrate miercuri seară în România pe la Vama Nădlac I, se îndreaptă spre Baza Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro