Președintele a trimis la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă Legii nr. 161/2003. Proiectul de lege adoptat de Parlament pe 20 decembrie 2012 elimină practic incompatibilitatea funcțiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean, cu calitatea de comerciant persoană fizică.
„Prin modul în care a fost adoptată, dar și prin conținutul normativ Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției este neconstituțională întrucât încalcă prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 11 alin. (1), ale art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 75 alin. (1) și alin. (5) raportat la art. 105 alin. (2) și ale art. 148 alin. (4) din Constituție”, se arată în sesizarea președintelui.
Administrația Prezidențială argumentează că, în privința senatorilor și deputaților, eliminarea incompatibilității ar fi trebuit să fie adoptată în ședință comună a celor două Camere, deoarece „reglementează într-o materie ce ține de Statutul deputaților și al senatorilor”
Nu în ultimul rând, președintele precizează că incompatibilitatea dintre statutul de parlamentar și de ales alocal și calitatea de comerciant persoană fizică a mai fost verificată, din punctul de vedere al constituționalității, de mai multe ori.
Proiectul de modificare a Legii 161/2003 a fost inițiat de cinci deputați și senatori UDMR (Csép Éva-Andrea, Márton Árpád-Francisc, Szabó Ödön, Fejér László-Ődőn și Tánczos Barna). A fost respins de Senat, dar adoptat de Camera Deputaților cu 180 de voturi „pentru”, 86 de voturi „împotrivă” şi cinci abţineri.
Citește și: Samsarii imobiliari care au construit cartiere întregi ”pe persoană fizică” scapă de plata taxelor. Cum a fost posibil așa ceva și ce spune Ministerul Finanțelor