„Decizia de renumărare a fost luată peste ce s-a cerut de fapt. Renumărarea cerută de cel care a făcut contestația a fost pentru 3 secții și au decis pentru toată țara. Unde am fost eu reprezentant, a fost chiar o numărare corectă și foarte atentă după procedură și nu au fost contestații. Pe lângă asta, interzicerea observatorilor independenți la renumărare”, a spus un protestatar, citat de Radio România Brașov FM.
Totodată, acesta a mai precizat că, de fapt, sunt „nouă reprezentanți ai Biroului Electoral Județean, care ar trebui să facă toată numărătoarea, ajutați de angajați din instituții, care, de fapt, sunt subordonați Guvernului”.
„Vreau să transmit un mesaj foarte clar președintelui și tuturor persoanelor care sunt responsabile de această situație: să înceapă să își facă treaba și să nu dea foc la țară, pentru că instituțiile statului nu funcționează de foarte mult timp. Deci, am venit să transmit un mesaj, nu am venit să susțin niciun partid”, a spus un alt protestatar.
Pe 28 noiembrie, Curtea Constituțională a României a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale. Surse din cadrul BEC au precizat însă pentru Libertatea că CCR nu a fixat un termen pentru renumărare.
CCR a confirmat că a decis, cu unanimitate de voturi, „reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de președinte al României”.
Curtea Constituţională a României se va pronunţa luni, 2 decembrie, în privința contestaţiilor privind anularea primului tur al alegerilor prezidenţiale, după ce va primi rezultatul renumărării voturilor de la BEC. Decizia CCR va fi dată la o zi după alegerile parlamentare din 1 decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro