Maicutele de la Manastirea Bistrita, judetul Valcea, au o ocupatie putin mai neobisnuita pentru o fata bi-sericeasca. Trebuie sa se asigure ca liliecii din Pestera Sf. Grigore Decapolitul, cunoscuta si sub denumirea de Pestera Liliecilor, au toate conditiile optime pentru supravietuire si reproducere.
Cele 90 de calugarite de la Manastirea Bistrita, judetul Valcea, incearca sa schimbe mentalitatea oamenilor vizavi de micile creaturi ale noptii. Langa manastire se afla Pestera Sf. Grigore sau Pestera Liliecilor, in denumire populara. Aici se adapostesc mai multe specii de lilieci, unele pe cale de disparitie si protejate de Uniunea Europeana.
Ciobanii si turistii sunt tinuti departe de grota
‘Puii sunt in atentia noastra, pentru ca sunt mult mai putin rezistenti decat adultii, exact ca si copiii mici. Noi avem grija ca aceste mamifere sa nu fie de-ranjate de nimeni si sa aiba conditii de supravietuire. Au nevoie de intuneric, de umiditate, iar maicile se asigura ca nu vin ciobanii cu mioarele pe aici sa-i deranjeze sau ca turistii care viziteaza pestera sa nu mai faca focuri in interior’, ne-a spus maica Melitia.
Datorita nepasarii oamenilor, in ultimii 10 ani numarul liliecilor din aceasta pestera a scazut de la 8.000 de exemplare la sub 2.000.
Mamiferele zburatoare au o contributie majora in agricultura, ele hranindu-se cu insectele care distrug culturile.
Exista lilieci-vampiri!
Si pentru ca nu iese fum fara foc, exista intr-adevar o specie de lilieci-vampiri, care se hranesc numai cu sange, inclusiv cu sange de om. Ei mananca din aceeasi prada mai multe zile, pana nu mai ramane firicel de sange, apoi pornesc iar la vanatoare. Mamiferele zburatoare se inmultesc destul de greu, o femela putand sa poarte o sarcina intre 2 si 8 luni, in functie de specie. Cele mai multe nu nasc decat un singur pui pe an. Sunt fiinte longevive – traiesc si 20 de ani.