Primul care s-a mişcat, extinzându-şi influenţa şi în domeniul cinegetic, este Arpad Sarkany, patronul firmei “Abies Hunting”. Conform revistei Capital, Sarkany organizează partide pentru străini, cel mai cunoscut personaj prezent la o vânătoare de urşi în Harghita fiind însuşi regele Spaniei, Juan Carlos. Şi cel mai bogat al şaselea român, conform Top 300 Capital, Ioan Niculae, are acelaşi hobby, el deţinând două domenii de vânătoare la Zimnicea, în judeţul Teleorman.
Elan deţine un fond cinegetic la Brăneşti
Pe piaţă a intrat în forţă şi Ilie Carabulea, cel mai bogat sibian, care şi-a amenajat un complex de vânătoare la Crinţ, judeţul Sibiu. “L-am populat cu 60 de mistreţi, doi cerbi, opt ciute, zece căprioare şi doi căpriori”, a mărturisit Carabulea în Capital. Anual, statul încasează 5 milioane de euro din cumulul acestor activităţi, sumă strânsă din redevenţe (rente anuale pentru exploatarea proprietăţilor), cotizaţii şi taxe de vânătoare.
Elan Schwartzenberg, şi el pasionat de vânătoare, a ales să “joace” uneori acasă, pe propriul domeniu. “Nu costă nimic să vânezi la mine, la Brăneşti. Printre oamenii de afaceri pe care îi invit, de regulă, se numără şi Ion Ţiriac”, a declarat Elan, care este proprietarul terenului de opt ani. Ales preşedintele Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit DIANA, cea mai mare din ţară, Elan i-a urmat în funcţie prinţului Dimitrie Sturdza. Tot Capital aminteşte că şi la Şinteu, judeţul Bihor, se va inaugura, în curând, un ţarc de vânătoare de 44 de hectare, “Vila Tirol”, o investiţie românoaustriacă, unde vor fi crescuţi chiar şi bizoni americani.
Elan Schwartzenberg are o avere de 55 milioane de euro, din media şi din imobiliare | Ioan Niculae a obţinut din agricultură şi din comerţ exterior 1,15 miliarde de euro | Ilie Carabulea are o avere de 80 de milioane de euro, din transporturi şi din asigurări |
23 de complexuri private
Potrivit Direcţiei Generale de Regim Silvic şi Cinegetic, în România există 23 de mari complexuri private de vânătoare. Pentru celebrul domeniu de la Balc, judeţul Bihor, care se întinde pe 11.000 de hectare şi care din acest an este administrat de Asociaţia Waidmannsheil, condusă de câţiva prieteni ai lui Ion Ţiriac, Ministerul Agriculturii va primi o redevenţă de 27.000 de euro.
5.000 € – ursul, 6.000 €- cerbul carpatin
Pentru a putea participa la vânătoare de mistreţi, de iepuri sau de fazani, un cetăţean român trebuie să plătească o taxă anuală de 850 de lei, în timp ce străinilor li se percep 50 de euro pe zi. Sumele devin importante în cazul exemplarelor de colecţie. De pildă, statul percepe 5.000 de euro pentru un urs şi 6.000 de euro pentru vânarea unui cerb carpatin. Conform săptămânalului Capital, preţurile sunt mici în comparaţie cu cele practicate în străinătate, acolo unde exemplarele rare sunt taxate cu 10.000- 15.000 de euro.
Vezi rezultate exit poll alegeri parlamentare 2024 și urmărește rezultatele alegerilor pentru Parlamentul României!