Ministrul Sănătății, Florian Bodog, recomandă medicilor de familie să continue vaccinarea antigripală și în luna ianuarie, mai ales că, în prezent, există aproape 300.000 de doze de vaccin gratuit pentru categoriile la risc.
“Fac apel la medicii de familie să continue activitatea de vaccinare, deoarece, din datele primite la Ministerul Sănătății, au fost vaccinate peste 700 de mii de persoane, ceea ce înseamnă că mai sunt disponibile aproape 300 de mii de doze gratuite în cabinetele medicilor de familie”, spune ministrul Sănătății.
În săptămâna 8 – 14 ianuarie 2018 au fost confirmate 50 de cazuri de gripă și un deces. Până în prezent au fost înregistrate două decese prin gripă ambele cu virusul B.
Există argumente pentru continuarea vaccinării antigripale în cursul lunii ianuarie, având în vedere evoluția circulației virusurilor gripale și posibilitatea ca actualul sezon de gripă să se prelungeasca până la primăvară”, spune Alexandru Rafila, Președintele Asociației Române de Microbiologie.
Potrivit medicului, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi de aceea, recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.
”De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă”, potrivit specialiștilor.
Ministerul Sănătății a achiziționat, pentru sezonul 2017-2018, peste 1 milion de doze de vaccin gripal, dublu față de anul 2016, astfel încât să asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane aflate în grupele de risc. Din această categorie fac parte
În campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătății sunt imunizate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății și ale Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC).
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro