Sperante mai mari pentru salvarea de la spanzuratoare a lui Mohamed Munaf, implicat in rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak.
Justitia americana a decis in favoarea unui detinut, intr-un caz asemanator cu cel al lui Munaf. Curtea Federala de Apel din Washington a interzis vineri armatei SUA sa-l predea autoritatilor irakiene pe un american arestat in urma cu doi ani in Irak pentru suspiciunea de terorism. Cazul lui Shawqi Ahmad Omar este de altfel invocat constant, in legatura cu Munaf.
Avocatii au sperante mari
Omar este aparat de unul dintre avocatii lui Munaf, Jonathan Hafetz. Tot Curtea Fede-rala de Apel din Washington studiaza si recursul lui Munaf, care, in cazul unei decizii nefavorabile, va fi imediat predat autoritatilor irakiene si spanzurat. Mai multi prizonieri ai armatei irakiene in Irak, inclusiv Saddam Hussein, s-au adresat justitiei americane, dar pana la cazul lui Shawqi Ahmad, nici unul nu obtinuse castig de cauza, de unde si sperantele avocatilor lui Munaf de a obtine sentinta ca acesta sa nu fie predat autoritatilor de la Bagdad. Curtea de Apel a SUA a decis, la 15 decembrie, sa dea curs cererii lui Munaf ca apelul lui sa fie rejudecat “en banc”, adica de catre plenul judecatorilor, pana atunci urmand ca transferul sau catre fortele irakiene sa nu aiba loc. Examinarea unui caz “en banc” este un termen folosit pentru audierea unui caz de catre toti judecatorii unei curti. Procedura e folosita pentru chestiunile de o importanta publica exceptionala sau daca decizia grupului de judecatori contrazice decizii anterioare luate de curte.