Vânzarea subsidiarelor NBG face parte din planul Comisiei Europene de restructurare a principalelor bănci elene, ce vizează majorarea capitalului și reducerea prezenței lor peste hotare.
„Suntem foarte aproape de anunțarea unui cumpărător pentru Banca Românească (subsidiara NBG din România). Vânzarea va fi finalizată în următoarele luni și va majora capitalul și nivelul lichidităților grupului”, a afirmat Leonidas Fragiadakis, adăugând că tranzacția este consiliată de Credit Suisse.
Pe lângă achiziționarea băncii, cumpărătorul va rambursa și un împrumut de 550 de milioane de euro pe care Banca Românească l-a luat de la NBG, ceea ce va majora nivelul lichidităților grupului.
Pe lângă subsidiara din România, Fragiadakis a explicat că NBG va vinde și operațiunile mai mici din Serbia, Albania și Cipru.
EXCLUSIV/ Confesiunile unei ”sugarbabe”. Străinii vin în București pentru a petrece o vacanță plină de plăceri
„Peste 90% din restructurarea NBG a fost finalizată. Procesele de vânzare a subsidiarelor sunt în derulare”, a precizat directorul general al băncii elene.
La începutul acestui an, NBG a vândut o participație de 99,1% la subsidiara sa din Bulgaria — United Bulgarian Bank (UBB) — și la divizia de leasing — Interlease EAD — către grupul bancar belgian KBC, pentru 610 milioane de euro. De asemenea, în luna iunie a anului trecut NBG și-a vândut divizia din Turcia, Finansbank, către Qatar National Bank pentru 2,7 miliarde de euro. Totodată, au fost vândute divizia de private equity NBGI, complexul hotelier Astir Palace și subsidiara din Africa de Sud. Toate aceste tranzacții au majorat indicele de adecvare a capitalului Tier-1 cu 750 puncte de bază, iar NBG va trece fără probleme viitoarele teste de stres din Europa, a declarat Fragiadakis.
Acesta a adăugat că banca se va concentra pe piața internă pentru a ajuta la redresarea economiei.
Săptămâna trecută, compania olandeză de asigurări EXIN a anunțat achiziționarea unei participații de 75% în divizia de asigurări a National Bank of Greece (NBG), pentru 718 milioane de euro.
Pe piața românească, în luna octombrie 2003, grupul financiar National Bank of Greece (NBG) a cumpărat pachetul majoritar de la Banca Românească, deținând în prezent 99,279% din capitalul social al acesteia. Cu un capital social de peste 700 de milioane de lei și o rețea națională de 110 sucursale în majoritatea orașelor importante ale țării, Banca Românească are 22 de ani de activitate pe piața bancară din România.
E oficial! Mămicile vor primi 2.500 de lei. Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor