Haos! Asta pare să ne aştepte in următoarele luni! Specialiştii cred că criza financiară mondială de-abia de-acum încolo ne va afecta direct şi pe noi, pe fiecare în parte. Zeci de mii de angajaţi vor bloca întreg sistemul bugetar luna aceasta, preţurile alimentelor vor exploda, piaţa imobiliară este deja în colaps, iar străinii ne transmit să stăm acasă, că nu mai au aşa mare nevoie de forţă de muncă. Se pare că anul viitor şomajul va atinge cote alarmante, ajungând la un nivel dublu faţă de 2008, adică la peste 10%. Libertatea vă prezintă azi domeniile care vor fi cele mai afectate de criză.
Mai multe firme şi-au dat afară angajaţii
Şi companiile mici din România au fost atinse de „virusul” numit criza economică. Potrivit ministrului muncii, Mariana Câmpeanu, 17.000 de români ar putea ajunge şomeri până la sfârşitul anului. Câteva mii de oameni şi-au pierdut deja slujbele după ce fabricile, îndeosebi cele de confecţii şi mobilă, nu au mai primit comenzi la export. Disponibilizările în masă au fost făcute în judeţele din Moldova şi în vestul ţării. Conform Institutului Naţional de Statistică, în al doilea trimestru al acestui an rata şomajului a fost de 5,6%, iar potrivit ultimelor estimări, anul viitor aceasta se va dubla!
Bugetarii vor salarii mai mari
Opt organizaţii sindicale au programate luna aceasta ample mişcări de protest. Zeci de mii de bugetari vor ieşi în stradă, începând de azi, nemulţumiţi de lefurile mici. Tonul revendicărilor a fost dat de profesori, care au primit, din partea parlamentarilor, o majorare a salariilor cu 50%. Bucuria nu a durat prea mult, pentru că premierul Călin Popescu Tăriceanu a contestat decizia la Curtea Constituţională, care însă a fost de acord cu propunerea legislativă şi a transmis-o spre promulgare preşedintelui. Traian Băsescu a dat ok-ul, însă Guvernul a amânat aplicarea legii până în luna aprilie 2009. Dascălii îşi cer drepturile acum, iar lor li s-au alăturat, cu aceleaşi revendicări, funcţionarii publici, angajaţii din Administraţia Publică şi personalul din sistemul sanitar.
Muncitorii plecaţi în alte ţări, nevoiţi să se întoarcă
Criza financiară mondială nu avea cum să îi ocolească pe românii plecaţi la muncă în străinătate. Nu puţini sunt cei care deja au rămas fără loc de muncă. Din Irlanda, de pildă, unde piaţa imobiliară s-a prăbuşit în ultimele trei luni, iar şantierele de construcţii au renunţat la mare parte din angajaţi, imigranţii români care nu şi-au găsit o altă slujbă sunt nevoiţi să se întoarcă acasă. Şi autorităţile din Spania au anunţat săptămâna trecută că vor reduce locurile de muncă destinate străinilor. Numai în construcţii vor fi disponibilizaţi 400.000 de oameni, din care cea mai mare parte sunt străini.
Preţurile la alimente vor exploda
Din cauza deprecierii monedei naţionale, preţurile la carne, lapte şi zahăr vor creşte „în lanţ” în următoarele două luni. Şi în luna ianuarie, scumpirile vor continua, ca urmare a crizei economice mondiale. „Ne aflăm într-o situaţie delicată. Chiar dacă producţia de grâu a fost una bună, acest lucru nu s-a simţit în sectorul morăritului. Şi asta pentru că recolta soiului de grâu folosit în panificaţie a fost foarte slabă şi vom fi nevoiţi să apelăm la importuri. În plus, efectele colapsului financiar se vor simţi în România abia la începutul anului viitor”, a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. În segmentul scumpirilor va intra şi transportul, întrucât preţul combustibilului se calculează în valută. „Trebuie să ne pregătim, pentru că impactul extraordinar se va simţi în lunile ianuarie şi februarie”, mai spune Frumosu.
Împrumuturile bancare, tot mai rare
De teama crizei de lichidităţi, băncile nu mai dau atât de uşor curs solicitărilor de credite. Împrumuturile ipotecare fără avans şi creditele în valută sunt deja istorie, iar terenurile şi casele din mediul rural nu mai sunt luate în considerare drept garanţii. Mai multe bănci au anunţat deja că vor reduce gradul de îndatorare până la 35%, de la 70%, după ce Banca Naţională a introdus noul regulament. Instituţiile bancare raportează scăderi de peste 50% a numărului de împrumuturi acordate, deoarece clienţii nu îndeplinesc noile reguli.
Citiţi în ziarul de mâine cât a scăzut preţul caselor