După ce ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a vrut să nu mai dea alocaţii tuturor copiilor din România şi a pus pe jar o ţară întreagă, acum oficialii s-au răzgândit. Boc propune, într-un final, ca toţi să primească bani, dar în funcţie de venitul părinţilor – cei săraci iau bani mai mulţi, cei înstăriţi, mai puţini. Oricum, eliminarea alocaţiei copiilor bogaţi nu putea fi aplicată, pentru că acesta e un drept constituţional de la care nu poate fi privat nici un copil.
Aşadar, plafonul de la care se va face diferenţierea se va stabili în urma unei dezbateri publice. O variantă ar fi să se plece de la un cuantum general pentru toţi copiii, ca o recunoaştere a dreptului lor constituţional, după care, în funcţie situaţia materială a fiecărei familii, să se adauge o sumă mai mare sau mai mică. În plus, banii ar putea fi condiţionaţi de prezenţa copilului la şcoală. Prin această decizie, premierul crede că va reuşi să-i aducă la şcoală pe copiii din familiile sărace care, de multe ori, renunţă la învăţătură pentru a-şi ajuta părinţii la muncă.
Soluţia lui Boc e discriminatorie
Primele reacţii la soluţia vehiculată de Emil Boc nu au întârziat să apară. Astfel, Organizaţia Salvaţi Copiii consideră că acordarea în mod diferit a alocaţiei, pe criteriul situaţiei materiale a părinţilor, încalcă flagrant documentele legislative privind protecţia drepturilor copilului şi este discriminatorie. Mai mult, aceeaşi organizaţie explică faptul că drepturile copilului nu pot fi subordonate intereselor economice sau politice ale Guvernului.