Subsemnatul Vasile D. Malanciuc, din comuna Calafindesti, localitatea Botosanita Mare, judetul Suceava, va rog sa ma ajutati in rezolvarea unui caz din familia mea. La 19 august 2000, fiica si ginerele meu, Domnica Cecilia si Gheorghe Oprea, au plecat cu autoturismul de la mine de acasa spre Bucuresti, unde locuiau. Pe raza co-munei Gheraesti-Neamt, pe DN 85, pe la ora 6, o duba condusa de Emil Raducu Manolache, care venea din sens invers, a pierdut directia si le-a izbit frontal, pe contrasens, masina, proiectand-o intr-un pom. Fiica si ginerele meu au ars de vii in caroserie, in incendiul izbucnit. Pe la ora 13, cand am ajuns acolo, nu mai era nimeni, doar autoturismul turtit si carbonizat. Cadavrele erau la morga, in doua sacose. La Politie si la Parchet mi s-a spus ca s-a intocmit proces-verbal si s-a stabilit ca nu e nimeni vinovat, iar noi sa ne vedem de inmormantare, ca Parchetul stie ce face. Doi oameni au murit, iar un copil a ramas orfan. Au trecut aproape trei ani. Am cerut de la Politie si de la Parchet sa ne dea copie de pe procesul verbal si adresa soferului Manolache, pe care-l consideram vinovat, sa ne putem adresa justitiei, dar ne poarta pe drumuri. La 20 februarie 2001, cu nr. 161/P/2001, prim-procurorul Diana Horodniceanu, de la Parchetul de pe langa Judecatoria Roman, ne-a raspuns telegrafic ce stiam: „nu se incepe urmarirea penala fata de Manolache Emil Raducu”, deoarece „accidentul de circulatie a intervenit in urma unui caz fortuit, respectiv explozia anvelopei stanga-fata”.
Va rugam sa ne ajutati sa dam de urma vinovatului. Noi am aflat ca este sau a fost ofiter de politie, iar insotitorul lui era un doctor legist. Oare cine are cunostinte si bani face orice? Grele zile am ajuns sa traim!
Vasile D. Malanciuc, comuna Calafindesti
NOTA REDACTIEI
Intr-o convorbire telefonica, prim-procurorul Diana Horodniceanu ne-a declarat cu „nu are cum ne ajuta”. Nu pe noi trebuia sa ne ajute, ci pe batranul petent si pe copilul orfan. Fie spus, pana si un dictionar de buzunar precizeaza ca „fortuit” inseamna „intamplator”, iar familia Oprea n-a pierit „fortuit”, lovita de trasnet, sau in alta catastrofa, ci in masina izbita de o duba. Specialisti in drept procesual penal sustin ca o expertiza tehnica serioasa putea si trebuia sa stabileasca daca a explodat o anvelopa prea uzata (vinovat, soferul), sau una cu defect de fabricatie (vinovati, producatorul si comerciantul). Asta, in masura in care anvelopa a explodat inainte de coliziune si nu s-a spart la impact. Analizarea acestui dosar de catre Parchetul de pe langa CSJ e mai mult decat oportuna.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!