guste si din vinurile frantuzesti „facute cu pasiune romaneasca”. „Am plecat din Romania acum 15 ani. Lucram la primarie in Targu Neamt, dar m-am indragostit de un francez. Aveam slabiciunea vinurilor din Romania, iar in Franta mi-am continuat pasiunea”, spune Marinela Alric.
„Frantuzoaica” a venit in Romania cu vinuri rosii, unele premiate cu aur la Festivalul International al Viei si Vinului, desfasurat recent in Vrancea. „in urma cu noua luni m-am inscris la festival si de atunci sunt nerabdatoare sa vin aici”, spune femeia. Cand vine vorba insa sa faca o paralela intre vinurile din Romania si cele din Franta, Marinela Alric spune, diplomat, ca nu se poate face o comparatie.
„in tara avem vinuri foarte bune, dar si mai slabe. in Franta sunt foarte apreciate vinurile de Murfatlar, care se vand ca painea calda, in rest nu prea sunt cunoscute vinurile din tara, ca eu nu mai apuc sa cumpar”, mai spune „frantuzoaica”.
Marinela adauga ca in medie vinurile romanesti se vand in Uuniunea Europeana cu 2 euro in timp ce restul vinurilor trec de 6 euro. „La restaurant vinurile ajung, in medie, sa coste intre 10-20 euro”, mai spune romanca. Femeia sustine ca, impreuna cu sotul sau, munceste 90 hectare de vie si ca are doua pivnite. „in Romania, din pacate, se pune accent mai mult pe cantitatea de struguri obtinuta la hectar, in timp ce in UE se pune accent doar pe calitate. Acesta este secretul succesului”, incheie Marinela Alric.
Marinela Arlic spune, diplomatic, ca nu se poate face o comparatie intre vinurile romanesti si cele frantuzesti. Experienta pe care a acumulat-o lucrand in Franta in domeniul productiei de vinuri a ajutat-o insa sa traga o concluzie. Ea afirma ca in Romania se pune accent mai mult pe cantitatea de struguri obtinuta la hectar, in timp ce in UE accentul cade doar pe calitatea vinului.