Britanicul Ron Broomfield (foto), 67 de ani, spune ca singurii vinovati pentru faptul ca nu a apucat sa se insoare niciodata sunt cei peste 900 de pitici de gradina pe care-i tine in curtea casei. De doua ori pe saptamana, Broomfield se imbraca la fel ca piticii sai si sta intreaga zi in gradina, alaturi de „cei dragi”.
Britanicul si-a cumparat primul pitic de gradina la varsta de 25 de ani. De atunci, el a reusit sa adune peste 900 de mici statuete, pe care le-a asezat cu grija in gradina din spatele casei sale din Alford. Pe vremea cand era angajat, britanicul, acum pensionar, se invoia de doua ori pe zi pentru a se ingriji de „micutii” lui. Desi li s-a parut o pasiune cam stranie, sefii lui Broomfield au acceptat comportamentul acestuia. De cand a iesit la pensie, batranul s-a dedicat cu si mai multa dragoste piticilor sai, batand Marea Britanie in lung si in lat pentru a-si procura cele mai noi sau rare exemplare. „Nu mai stiu cat am cheltuit pana acum pentru piticii mei. Oricum, aceasta suma depaseste 50.000 $. Prietenii mei m-au intrebat la un moment dat de ce nu ma casatoresc. Le-am spus ca in viata mea nu e loc si pentru piticii de gradina, si pentru o femeie. Nu am stat nici un moment pe ganduri si am ales piticii”, povesteste Ron Broomfield, intr-un interviu acordat cotidianului „Daily Express”.
Gradina britanicului a devenit un adevarat muzeu in aer liber, unde vin turisti din intreaga tara. De doua ori pe saptamana, Broomfield se imbraca la fel cu unul din piticii sai si sta nemiscat intreaga zi, alaturi de statuetele din gradina. „In restul zilelor, lucrez la haine asemanatoare celor de pe pitici. Pana acum, am facut peste 300 de costume diferite. Desi am 67 de ani, sper sa apuc sa ma imbrac macar o data ca toti piticii din gradina. Acum trei ani, un pasionat colectionar de astfel de lucruri mi-a oferit 500.000 $ pentru intreaga colectie de pitici. L-am dat afara si l-am avertizat sa nu-mi mai calce niciodata pragul casei”, spune Broomfield.
Francezii si germanii sunt la fel de pasionati de pitici.
Pasiunea britanicului nu este singulara in tarile occidentale. In Franta si Germania au aparut „fronturi de eliberare a piticilor de gradina”, care militeaza tocmai pentru interzicerea detinerii unor astfel de statuete, considerate opere de arta. Nu rare au fost cazurile in care colectionarii s-au trezit dimineata ca „micutii” lor disparusera, gasind in gradina doar un afis prin care erau anuntati ca „rapirea” a fost pusa la cale de cei care sustin ca protejeaza intersele piticilor de gradina.