metodei translatiei cladirilor a salvat in 7 ani (1982-1989) adevarate bijuterii arhitectonice, amenintate cu distrugerea de un plan nebunesc de sistematizare a Capitalei – blocul din sos. stefan cel Mare 18-20, bd. Republicii 234, Palatul Sinodal, Blocul din Aurel Vlaicu nr. 162, Statuia Domnita Balasa, Biserica Sf. Ilie, Biserica Sf. Ioan Nou; Spitalul din Craiova, Blocul A2 din Alba Iulia.
„Ceausescu nu voia sa vada biserici in drum si de aceea a ras tot ce nu-i placea. Planul lui de demolare nu era discutat cu nici un specialist, pentru ca dupa mintea lui istoria incepea si se sfarsea cu el, iar Bucurestiul trebuia sa fie complet schimbat. Din cauza demolarilor fara noima, in special a cladirilor istorice, au aparut presiuni din afara si acela a fost momentul in care am putut interveni”.
„Examenul” in fata sotilor Ceausescu, care au privit cu suspiciune ideea, a inceput cu Manastirea Schitul Maicilor, constructie veche de peste 200 ani, care urma sa dispara, o data cu construirea Casei Poporului. „Am fost foarte emotionat, pentru ca de succesul primei lucrari depindea soarta altor cladiri. Manastirea trebuia deplasata cu 245 metri si ridicata la 1,60 metri. Totul a reusit, iar sotii Ceausescu n-au mai avut ce sa spuna cand am propus mutarea altor constructii prin acelasi sistem”.
Nu a primit felicitari si nici foarte multi bani. „Ce, credeti ca erau atat de sensibili? Ei voiau sa le inchida gura celor care il criticau din strainatate. La fiecare lucrare primeam un salariu de inginer, deci nu m-am imbogatit din asta. Sunt multumit ca am reusit sa salvez 30 de biserici, blocuri si monumente. Cred ca noi, constructorii si arhitectii, trebuie sa pastram toate cladirile vechi cu care Capitala se mandreste”.
Eugen Iordachescu detine un brevet privind protectia antiseismica prin izolarea bazei cladirii si crede cu tarie in planul lui de consolidare a blocurilor cu bulina. „Am propus aceasta metoda Ministerului Constructiilor. Cladirea se pune pe izolatori antiseismici, care impiedica miscarea pamantului sa fie transmisa in suprastructura. Locatarii nu sunt scosi din casa, ceea ce constituie un mare avantaj, caci asta e motivul principal pentru care unii nu accepta inceperea lucrarilor de consolidare, care uneori pot dura ani intregi. Aceasta metoda trebuie aplicata la mai multe cladiri a caror functionalitate nu poate fi intrerupta – Primaria Muncipiului Bucuresti, Primaria sectorului 1, Biserica Fundenii Doamnei”.
Inginerul, acum pensionar, continua sa lucreze cu aceeasi frenezie si este sigur ca prin priceperea lui mai poate salva din calea timpului multe monumente.