Este vorba de un aparat de dimensiuni microscopice, montat sub cutia craniana a pacientului, in dreptul cefei si conectat la o camera video. Aceasta din urma trimite aparatului informatiile vizuale culese, stimuland anumite portiuni ale creierului. Pacientul ,,vede,, astfel lumini si umbre, un fel de ,,harta,, a obiectelor din fata lui. ,,Omul caruia i se monteaza aparatul are nevoie de o perioada in care sa se poata obisnui cu el,,, a explicat doctorul William Dobelle, inventatorul dispozitivului, intr-un interviu acordat postului american de televiziune Fox News. ,,Asta pentru ca, in timp, nevazatorul ajunge sa perceapa lumea inconjuratoare in propriul lui fel, care poate sa nu aiba legatura foarte stransa cu realitatea,,, a adaugat Dobelle.
Experimentele facute pana in prezent s-au bucurat, in cea mai mare parte, de un succes nesperat, ceea ce ii face pe cercetatori sa spere ca, in viitorul apropiat, orbii vor putea sa vada din nou si sa duca o viata obisnuita, ba chiar sa ajunga sa si conduca masina.
Nu toti oamenii de stiinta sunt insa atat de entuziasti. Medicul Gerald Chader, de exemplu, a declarat pentru Fox News ca se indoieste ca aparatul ii va ajuta intr-adevar pe orbi, in special pe aceia care s-au nascut nevazatori. ,,Eu cred, mai degraba, in ingineria genetica si in minunile pe care le poate face aceasta in medicina,,, spune Chader. El a devenit celebru dupa ce a vindecat un caine, botezat Lancelot si nascut fara vedere, aplicandu-i un tratament genetic asupra nervului optic.