Elevii din scoala primara iau lectii despre afaceri
„Am pornit cu o investitie de 150 dolari. Functionam de doua luni si lucram acum sa dezvoltam o retea de distributie. Cand afacerea va deveni profitabila o sa cautam un sponsor si o persoana de peste 18 ani ca sa putem inregistra firma la Registrul Comertului. Avem concurenta chiar la noi in liceu. Unii colegi confectioneaza sacose din blugi, iar altii au o agentie de servicii”, spune Silvana. Pasiunea Silvanei e de fapt muzica. De la trei ani a urmat cursuri de canto. Cu toate acestea se pregateste intens pentru o cariera in domeniul afacerilor internationale.
George Muscalu, tot de 17 ani, de la Liceul bucurestean Tudor Vianu, si alti patru colegi de clasa au muncit zi si noapte, timp de trei saptamani, ca sa conceapa un program special pentru calculator prin care „parintii pot bloca accesul copiilor la jocurile de pe calculator fara sa restrictioneze accesul la alte programe”. Firma lor se numeste Family Software, iar programul a fost botezat Next Level. Elevii de la Vianu au de gand sa vanda programul unei firme de specialitate.
In Romania sunt 92 de astfel de firme din care 35 se ocupa de productie. Aceste firme virtuale sunt infiintate cu ajutorul organizatiei nonguvernamentale Junior Achievement (JA), ce beneficiaza de finantari de la USAID. Se estimeaza ca pana in 2005 cel putin un sfert din elevii romani sa beneficieze de astfel de programe. Programele JA fac parte din programa scolara a Ministerului Educatiei. Astfel, chiar si copii de scoala primara beneficiaza de cursuri teoretice despre deschiderea unei afaceri. Insa numai tinerii cu varste intre 16 si 22 de ani pot sa-si infiinteze asa-numitele „companii-elev”.