Oamenii de afaceri străini erau tentați să investească un miliard de euro în energie și un alt miliard de euro în agricultură, mai reiese din dosarul care acum se află pe masa judecătorilor de la instanța supremă.
În capitolul „Discuțiile lui Radu Ioan Budeanu cu Elena Gabriela Udrea despre vizita reprezentanților Fondului suveran de investiții din Qatar”, procurorii arată că „Radu Ioan Budeanu devenise, fără dubiu, un apropiat al Elenei Gabriela Udrea, relație cu care se lăuda în fața lui Nicolae Bogdan Buzăianu”.
Ei spun că Buzăianu a făcut demersurile de aducere în țară a unor reprezentanți ai Fondului suveran de investiții din Qatar și că i-a cerut lui Budeanu să le prilejuiască oamenilor de afaceri din Qatar o întrevedere cu Elena Udrea.
„Considerăm că Nicolae Bogdan Buzăianu a vrut să vadă în ce măsură pretențiile lui Radu Ioan Budeanu că o cunoaște suficient de bine pe Elena Gabriela Udrea au vreun temei, dacă poate pune preț pe vorbele sale. Dacă se realiza vânzarea, Radu Ioan Budeanu urma să își ia un comision important”, punctează anchetatorii.
Buzăianu „să fie lăsat în pace”
În dosar se arată că Radu Ioan Budeanu a luat legătura cu Elena Gabriela Udrea și i-a spus că Nicolae Bogdan Buzăianu intenționează să-și vândă afacerea unui fond de investiții din Qatar și că dorește ”să fie lăsat în pace”.
„Nu există dovezi că Elenei Gabriela Udrea i s-ar fi sugerat obținerea unor foloase; există doar suspiciuni și întrebarea fără răspuns: de ce a acceptat Elena Gabriela Udrea să-l ajute pe Nicolae Bogdan Buzăianu, dușman declarat al său și al președintelui Traian Băsescu?”, se întreabă retoric procurorul anchetator.
Acesta notează că „Elena Udrea recunoaște că a aflat de această vizită și «că Buzăianu dorește să își vândă compania Energy Holding, care intermedia vânzarea de energie ieftină de la Hidroelectrica către diferiți consumatori, unei firme din Qatar și că,, având în vedere scandalul uriaș pe care Buzăianu îl avea cu mine tocmai pentru acest motiv își dorește practic să-și asigure o liniște politică în vederea transferului societății, pentru că dacă ar fi fost un scandal în România, cu siguranță s-ar fi blocat tranzacția și nu și-ar fi vândut societatea»”.
Fondul de investiții din Qatar și întâlnirile din România
Reprezentanți ai Fondului suveran de investiții din Qatar au avut mai multe întâlniri cu membri ai Guvernului și ai altor instituții centrale. Se intenționa convingerea celor din Qatar că societatea Energy Holding are susținere de la cel mai înalt nivel, în contextul în care contractele sale cu Hidroelectrica fuseseră prelungite.
Fostul patron al publicației CanCan, Radu Ioan Budeanu a povestit în detaliu anchetatorilor despre aceste vizite, pe cine au întâlnit în România oamenii de afaceri și care a fost feed-back-ul acestor întâlniri.
„Știu că la începutul anului 2011 a avut loc o vizită a unei delegații a oamenilor de afaceri din Qatar. Această vizită a fost organizată de Energy Holding.
Cred că ei au şi suportat cheltuielile aferente acestei deplasări. Îmi amintesc că acești oameni de afaceri au fost cazați la hotel Radison, întrucât mașina care trebuia să-i ia dimineața de la hotel a fost implicată într-un eveniment rutier minor.
Oamenii de afaceri din Qatar veniseră în România pentru că intenționau să cumpere Energy Holding. Cu prilejul acelei deplasări în România oamenii de afaceri din Qatar au avut mai multe întâlniri cu mai multe oficialități, printre care: ministrul Udrea Elena Gabriela, premierul Emil Boc, directorul BRD – Popa Sorin.
Este posibil să fi fost şi la BNR. Scopul acestor întâlniri era de a-i convinge pe oamenii de afaceri că Energy Holding este o societate cu o bună reputaţie la nivelul politico – economic – naţional”, a explicat fondatorul CanCan în fața procurorilor DNA.
Intervenții la ministru în interesul Energy Holding
„Personal am organizat întâlnirea oamenilor de afaceri cu ministrul Udrea Elena Gabriela, în sensul că am rugat-o pe Udrea Elena Gabriela să-i primească pe aceştia neapărat.
Udrea Elena Gabriela era percepută ca o persoană cu puteri mult mari decât cele oferite de portofoliul pe care îl deținea.
Mai mult, Udrea Elena Gabriela era cea care atacase în media Energy Holding SRL, iar rostul acestei întâlniri era de a-i convinge pe oamenii de afaceri din Qatar că societatea lui Buzăianu Bogdan Nicolae nu are probleme.
Pentru întrevederea cu premierul Emil Boc ştiu că a sunat Udrea Elena Gabriela şi că într-un anumit mod a intervenit şi Bobby Păunescu.
În ceea ce priveşte întrevederea cu directorul BRD, Popa Sorin cred că a fost stabilită de Buzăianu Bogdan Nicolae întrucât se cunoșteau foarte bine și se vedeau constant”, a mai mărturisit fostul patron de ziar.
Spovedania lui Bobby Păunescu
Legat de întrevederea cu Emil Boc, notează procurorii în dosar, martorul Bobby George Marius Păunescu arată că Boc ar fi oprit intempestiv ântâlnirea de lucru pe care o avea cu cei de la Fondul de Investiții din Qatar, când a auzit că la mijloc se află interese față de societatea lui Buzăiannu.
„Eu i-am însoțit pe oamenii de afaceri din Qatar, în vizita la Guvern. Aceștia au fost primiți chiar de primul ministru, întrevederea a fost scurtă.
Nu știu dacă Emil Boc știa foarte bine cu cine se întâlnește. (…) Aceștia i-au spus că vor să bage 1 miliard în agricultură și 1 miliard în energie; au pomenit că vor să cumpere, între altele, și Energy Holding SRL.
Când Emil Boc a auzit de Energy Holding s-a cam terminat ședința, s-a trecut la poze”, a explicat regizorul, anchetatorilor.
Neconcordanțe
DNA arată că Udrea „susține că a aflat de motivul vizitei celor din Qatar și de relația lor cu Nicolae Bogdan Buzăianu, ulterior vizitei și nu de la Radu Ioan Budeanu, ci de la Ana Maria Topoliceanu” dar că „din probele administrate rezultă că Elena Gabriela Udrea a aflat aceste împrejurări de la Radu Ioan Budeanu și era pe deplin conștientă, chiar la momentul vizitei, de ce au venit cei din Qatar în România, la invitația lui Nicolae Bogdan Buzăianu”.
„La discuțiile Elenei Gabriela Udrea cu musafirii din Qatar a asistat și Radu Ioan Budeanu. După aceste discuții cu Elena Gabriela Udrea, Radu Ioan Budeanu vedea un viitor strălucit pentru Energy Holding, ca dovadă că subiectul «Energy Holding» s-a discutat și cu ea. Nu are sens ca oamenii de afaceri din Qatar să-i dezvăluie primului ministru pentru ce au venit în România și să-i ascundă Elenei Gabriela Udrea”, se mai arată în dosar.
Procurorii spun că toate probele pe baza cărora s-au clădit acuzațiile „confirmă că trecerea Elenei Udrea de la critici împotriva lui Nicolae Bogdan Buzăianu la elogierea firmei acestuia (prin care se întâmplau fraudele anterior blamate) a fost determinată cel puțin de intenția de apropiere de «băiatul deștept din energie»”.
Citește și EXCLUSIV / Dezvăluiri din interiorul RADET: “Sistemul o să mai facă victime. Acum vor ‘cădea doar oameni nevinovați”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro