„Eu vă întreb pe dumneavoastră cine v-a plătit? Am informațiile despre cine v-a plătit, dar vreau să-mi confirmați. Ați primit bani și documente de la angajați ai ANSVSA?”. 

Acuzațiile au fost lansate de președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Robert Chioveanu (ANSVSA), la adresa reporterului Libertatea, care i-a solicitat un punct de vedere referitor la angajarea prin transfer a soției sale, Mihaela Chioveanu, la DSVSA Ilfov, structură din subordinea ANSVSA.

„Pe dvs. cine v-a plătit?”. Reacția unui secretar de stat, întrebat cum a ajuns soția angajată la o instituție din subordinea lui
Robert Chioveanu | Foto: Hepta

Instituția pe care o conduce Chioveanu are în subordine toate direcțiile sanitare veterinare din țară. Șeful ANSVSA are rang de secretar de stat. 

Robert Chioveanu a fost numit în funcție în noiembrie 2019 de premierul Ludovic Orban. Acesta mai lucrase în cadrul instituției ca șef de serviciu și ocupase anterior funcția de secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Angajată prin transfer

La 1 august 2021, soția șefului ANSVSA, Mihaela Chioveanu, a fost angajată la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ilfov, în funcția de consilier superior. Nu prin concurs, ci prin transfer.

„Pe dvs. cine v-a plătit?”. Reacția unui secretar de stat, întrebat cum a ajuns soția angajată la o instituție din subordinea lui
Mihaela Chioveanu | Foto: Facebook

În data de 20 iulie, DSVSA Ilfov a cerut transferul „în interes de serviciu” al acesteia de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), unde abia se angajase, pe funcția de consilier clasa I.

Doar 30 de zile lucrase Mihaela Chioveanu la APIA (2-31 iulie 2021), unde a ajuns în urma unui concurs la care a fost singură pe loc.

Înainte de a ajunge la stat, ea lucrase ca medic veterinar în mediul privat.

Șefa DSVSA Ilfov: Prin concurs „era mai mare nebunia, erau mai multe speculații”

Într-un răspuns către Libertatea, DSVSA Ilfov a explicat de ce a transferat-o pe Mihaela Chioveanu. 

„Motivele solicitării transferului doamnei Chioveanu Mihaela au fost:

  •  deficitul de personal al DSVSA Ilfov, având în vedere că de la începutul acestui an s-au vacantat 6 posturi prin pensionare (consilieri-funcționari publici) din cadrul instituției;
  •  pregătirea și experiența profesională de peste 15 ani a doamnei dr. Chioveanu Mihaela;
  •  a avut relații de colaborare profesională cu DSVSA Ilfov, în calitate de medic veterinar concesionar”, se arată în răspunsul instituției.  

Șefa DSVSA Ilfov, Viorica Brumaru, a explicat pentru Libertatea de ce Mihaela Chioveanu a fost angajată prin transfer și nu prin concurs și cum a aflat că tocmai se angajase la APIA.

Viorica Brumaru spune că o cunoștea de mulți ani pe Mihaela Chioveanu, deoarece, în calitate de medic veterinar, aceasta a avut contacte cu instituția pe care o conduce.

„Pe dvs. cine v-a plătit?”. Reacția unui secretar de stat, întrebat cum a ajuns soția angajată la o instituție din subordinea lui
Mihaela Chioveanu și Robert Chioveanu | Foto: Facebook

„Nici nu era domnul Chioveanu președinte, poate nici nu lucra la ANSVSA. Eu sunt director din 2001 și a lucrat cu mine ani de zile, era concesionar pe vremea aceea”, afirmă aceasta.

Întrebată de ce nu au fost scoase la concurs posturile vacante, directoarea a spus că trei dintre acestea au fost ocupate temporar prin „detașarea” unor persoane de la nivelul ANSVSA, instituție condusă de Robert Chioveanu. 

Una dintre aceste detașări a expirat pe 20 iulie, dată la care DSVSA Ilfov a cerut APIA transferul Mihaelei Chioveanu, a explicat șefa direcției sanitare.

Celelalte două posturi au rămas neocupate, deoarece „nu a mai fost timp” pentru organizarea unui concurs, susține șefa DSVSA Ilfov.

„Posturile au fost blocate de doi-trei ani, dar s-a dat o derogare acum, în vară, pentru organizarea de concursuri. Este valabilă până pe 16 septembrie. Noi nu puteam însă organiza concursuri pe cele trei posturi până când nu expirau detașările. După expirarea detașărilor, pe unul dintre posturi am transferat-o pe Mihaela Chioveanu. Pentru celelalte nu am mai făcut concurs, deoarece cei de la ANFP (Agenția Națională a Funcționarilor Publici) ne-au spus că nu mai este timp să organizăm”, a afirmat Viorica Brumaru.

Întrebată dacă Mihaela Chioveanu putea ajunge prin transfer la DSVSA dacă nu era deja funcționar public la APIA, aceasta a răspuns: „Nu, numai dacă era funcționar public. Altfel, nu aveam eu cum s-o transfer. Decât să participe la concurs. Și atunci era mai mare nebunia, erau mai multe speculații…”.

Având în vedere că ANSVSA și DSVSA Ilfov sunt entități cu personalitate juridică distinctă, nu există un conflict de interese cu privire la angajarea doamnei dr. Chioveanu Mihaela în cadrul DSVSA Ilfov, doamna dr. Chioveanu Mihaela nefiind direct subordonată președintelui ANSVSA.

Răspuns DSVSA Ilfov:

Metoda transferului

De la instalarea Guvernului Cîțu, presa a relatat pe larg despre practica ocupării unor funcții prin metoda transferului. Cel mai notoriu caz este cel de la Apele Române, unde o tânără a fost angajată pentru câteva zile la Primăria Vatra Moldoviței, pentru a dobândi statutul de funcționar public, după care a fost detașată la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad, unde era director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. 

„Pe dvs. cine v-a plătit?”. Reacția unui secretar de stat, întrebat cum a ajuns soția angajată la o instituție din subordinea lui
Mihaela Chioveanu | Foto: Facebook

Șase persoane au fost trimise în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, obținere de foloase necuvenite și complicitate la abuz în serviciu.

De altfel, angajarea prin transfer a Mihaelei Chioveanu nu este singurul caz de angajare la ANSVSA prin transfer care a ridicat semne de întrebări. 

Digi24 relata recent despre modul în care șefa de cabinet a președintelui instituției a devenit funcționar public la Primăria Jilava, iar după 5 zile a fost transferată pe un post de conducere din cadrul ANSVSA. Potrivit sursei citate, șeful Agenției Naționale a Funcționarilor Publici a considerat dubios acest caz și a spus că va demara o anchetă.

Robert Chioveanu către reporterul Libertatea: „Ați fost plătit de trei infractori”

Contactată de Libertatea, Mihaela Chioveanu a refuzat să comenteze: „Sunt în timpul serviciului și nu vă pot răspunde”. Întrebată de ce nu a mers direct la concurs la DSVSA, ci a trecut pe la APIA, ea a răspuns. „Nu sunt obligată să vă răspund la aceste întrebări. Faceți o cerere oficială la biroul de presă”.

„Pe dvs. cine v-a plătit?”. Reacția unui secretar de stat, întrebat cum a ajuns soția angajată la o instituție din subordinea lui
Robert Chioveanu | Foto: Agerpres

Șeful ANSVSA, Robert Chioveanu, a răspuns și a acuzat reporterul Libertatea că este „plătit” de dușmani ai săi din cadrul instituției.

Redăm mai jos dialogul pe care l-am avut cu acesta:

Libertatea: Bună ziua, de la ziarul Libertatea vă deranjăm.
Robert Chioveanu: Bună ziua, sunt la Timișoara, poftiți la mine la Serviciul de comunicare.

– Este vorba despre o problemă a dumneavoastră, nu avem ce să vorbim cu Serviciul de comunicare. Este vorba despre transferul soției dumneavoastră.
– De cine sunteți plătit?

– Sunt angajat la ziarul Libertatea.
– Sunteți plătit de angajați ai ANSVSA? V-a plătit cineva înainte? De unde ați luat numărul meu de telefon, că numărul ăsta nu este public. Cum vă permiteți să mă sunați pe un număr privat? Dumneavoastră ați făcut niște infracțiuni, ați luat numărul de telefon fără acordul meu. Nu vreți să vorbiți cu cei de la Serviciul de comunicare și nu sunteți ziarist acreditat.

– Păi, dacă este vorba despre soția dumneavoastră, cu cine putem vorbi mai bine decât cu dumneavoastră, care sunteți șeful instituției?
– Vorbiți cu soția mea…

– Vreau să vă întreb dacă există o practică în instituție cu aceste transferuri? Am văzut articole în care se vorbește despre cum a fost transferată șefa dumneavoastră de cabinet.
– Ați fost plătit de trei infractori care v-au plătit și v-au luat banii… Eu nu am șefă de cabinet care a fost transferată. Cine v-a plătit pe dumneavoastră și v-a dat informațiile astea? E o minciună totală. Funcționarii publici au voie să se transfere dintr-o instituție în alta?

– Dar de ce soția dv. nu s-a dus direct la ANSVSA?
– De ce lucrează soția mea de 15 ani ca medic veterinar sau de ce soția mea e medic veterinar? Eu vă întreb pe dumneavoastră cine v-a plătit? Am informațiile despre cine v-a plătit, dar vreau să-mi confirmați. Ați primit bani și documente de la angajați ai ANSVSA? Respectați legea GDPR-ului? Vă mulțumesc frumos, să aveți o zi bună!

Potrivit România Liberă, 15 directori și șefi de servicii din ANSVSA și din subordinea acestei instituții au semnat în ianuarie 2021 un memoriu adresat premierului prin care atrăgeau atenția că Robert Chioveanu se folosește de instituția „detașării” pentru a „executa profesional” personalul din subordinea sa.  

Citeşte şi:

INTERVIU | Regizoare din Iran, despre lupta femeilor împotriva violenței domestice: „Întâlnim povești similare în SUA sau în România”

Foști ofiţeri din MApN, SRI şi MAI au încasat, peste banii lor, câte două pensii medii lunar dându-se „artiști plastici”

Profesorii din Moldova așteaptă școala și mulțumesc elevilor pentru răbdarea și disciplina lor, „în cei mai grei ani”

FOTO După căsătoria-șoc cu nepoata fostei soții, Hulk face un nou anunț incredibil: „Da, e adevărat”
PARTENERI - GSP.RO
FOTO După căsătoria-șoc cu nepoata fostei soții, Hulk face un nou anunț incredibil: „Da, e adevărat”
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Playtech.ro
BOMBĂ! Un medic celebru din România anunță când se termină pandemia de Covid-19: ‘Gata, dispare’
Medic din Braşov, atacat de urs în miez de noapte în curtea sa: „Deși am înlemnit și amuțit brusc, s-a repezit înspre mine”
Observatornews.ro
Medic din Braşov, atacat de urs în miez de noapte în curtea sa: „Deși am înlemnit și amuțit brusc, s-a repezit înspre mine”
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
HOROSCOP
Horoscop 20 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să fie înțelepți și să asculte până la capăt ce au de spus ceilalți
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Știrileprotv.ro
Cum îți dai seama dacă mierea pe care o cumperi e 100% naturală. Metoda dezvăluită chiar de un producător
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
Telekomsport
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine. Minoră fiind...". În tot acest timp, părinţii au fost ţinuţi în afara hotelului
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor