„Pentru prima dată, în anul universitar 2018 – 2019, Ministerul Educației va aloca locuri bugetate cu destinaţie specială. Din cifra de şcolarizare care a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern, 5.000 de locuri vor merge către domeniile prioritare, în plus faţă de ceea ce universităţile au alocat anul trecut. 2.000 de locuri bugetate vor fi alocate tinerilor absolvenţi cu diplomă de bacalaureat, dar absolvenţi de licee din mediul rural. Tocmai pentru a asigura egalitatea de şanse. Nu domiciliul tânărului din mediul rural, ci liceul din mediul rural. Iar 1.000 de locuri vor fi alocate pentru pregătirea viitoarelor cadre didactice. Este un început”, a precizat secretarul de stat pentru învățământul superior.
Altfel spus, pentru licență sunt aprobate 62 000 de locuri. Din acestea 5000 sunt repartizate pentru domenii prioritare, respective sănătate, energie, IT, materiale avansate și agricultură. Alte 2.000 de locuri sunt pentru absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat din liceele din mediul rural (liceele sunt din mediul rural, nu absolvenții) și 1.000 de locuri pentru cei care își doresc o carieră didactică: științele educației, filologie, matematică, geografie, istorie etc. Aceasta înseamnă că acei candidați interesați de cariera didactică vor putea opta din anul I, pentru această pregătire, iar locurile alocate special sunt în plus față de ceea ce facultatea de profil scoate la concurs. Restul locurilor sunt repartizate statistic, a adăugat secretarul de stat.
El a subliniat că studenţii trebuie susţinuţi în activităţile de antreprenoriat.
Potrivit secretarului de stat, Gigel Paraschiv, universităţile au obligaţia de a înfiinţa societăţi studenţeşti antreprenoriale.
„Încurajăm toţi studenţii să participe la mobilităţi. Îi încurajăm să meargă să vadă cum se desfăşoară lucrurile în altă parte, dar, în acelaşi timp, îi rugăm să vină acasă şi să încercăm să schimbăm ceva şi în universităţile noastre – mentalitatea în unele locuri, să încercăm să dezvoltăm baza materială în alte locuri. Încercăm să susţinem studenţii în activităţile de antreprenoriat şi nu doar încercăm. Universităţile româneşti prin contractul instituţional au obligaţia de înfiinţa societăţi antreprenoriale studenţeşti pe care MEN le finanţează”, a explicat secretarul de stat.
Ministerul susține orice iniţiativă a studenţilor care poate avea drept rezultat creşterea, nu doar a competenţelor, dar şi a abilităţilor practice ale acestora, a adăugat prof univ Gigel Paraschiv.