Platforma România 100 cere lămuriri Guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenţi au fost anunţaţi că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu cerând remedierea situaţiei. Ministerul Muncii precizează că, potrivit articolului 38 din noua lege a salarizării, că bursele rămân în plată până la finalul acestui an, ele fiind stipulate și în ordonanţele de urgenţă 2 şi 9, emise de Executiv, și care nu au fost abrogate.
UPDATE ora 22.00 Ministerul Muncii a transmis că, potrivit articolului 38 din noua lege a salarizării unitare prevederile legii se aplică etapizat, începând cu data de 1 iulie 2017, astfel că bursele rezidenților rămân în plată, până la sfârșitul acestui an.
”Începând cu data de 1 iulie 2017 se menţin în plată la nivelul acordat pentru luna iunie 2017, până la 31 decembrie 2017, cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi indemnizaţiilor de încadrare, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, indemnizaţia brută de încadrare, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se mai menționează în legea salarizării.
În plus, bursele rezidenților sunt incluse și în Ordonanțele 2 și 9/2017, privind unele măsuri bugetare în anul 2017, ordonanțe care sunt încă în vigoare.
Potrivit unor surse, o circulară din Ministerul Muncii va fi transmisă la toate spitalele, pentru clarificări în privința plății burselor rezidenților, astfel încât să nu existe interpretări greșite ale noii legi a salarizării unitare.
Prin legea salarizării unice, din 1 ianuarie 2018, medicii rezidenți ar urma să aibă un salariu echivalentul a 1.200 de euro, lunar.
“Platforma România 100 cere lămuriri şi clarificări ministrului Sănătăţii şi ministrului Muncii pentru situaţia semnalată de mai mulţi medici rezidenţi care au fost anunţaţi că începând cu 1 iulie 2017 – odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării – nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei. În acest moment, după adoptarea Legii salarizării în Parlament, nu mai există baza legală pentru acordarea acestei burse”, potrivit unui comunicat de presă transmis de Platforma România 100.
Platforma România 100 suştine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că ”medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei”.
A născut 5 copii, dar arată impecabil! Cum se menține în formă Anca Serea: „După o masă, mănânc…”
Articolul 38 din Legea salarizării reglementează menţinerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor, însă, bursa rezidenţilor nu este venit asimilat salariului, potrivit sursei citate.
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că dacă este o eroare aceasta “trebuie corectată de urgenţă”, iar dacă nu, atunci “este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice”.
“PSD s-a lăudat în campania electorală cu grija faţă de medici şi cu faptul că aceştia trebuie să rămână în ţară dar acum tocmai i-a lăsat fără un venit consistent pe cei mai vulnerabili dintre medici. Dacă nu este o eroare ci proastă guvernare, atunci este încă un semn al incompetenţei acestei guvernări toxice pentru sistemul de Sănătate şi pentru România”, a declarat Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătăţii şi membru fondator al Platformei România 100, potrivit comunicatului de presă.
Platforma 100 precizează că în sistemul sanitar românesc lucrau, în 2016, peste 15.000 de medici rezidenţi, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, sondajele arată că aproximativ 85% din absolvenţii de medicină vor să îşi caute de muncă în străinătate, susţin foştii miniştrii tehnocraţi care au fondat Platforma România 100.
Ce s-a întâmplat azi la mormântul Mădălinei Manole, la 7 ani de la moartea artistei. Avem imaginile
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro