Natura a lovit vineri noapte cu o furie pe alocuri sinonima cu moartea. Sase oameni, printre care si un copil, si-au pierdut viata in doua comune din Suceava, in urma unei ruperi de nori, iar alte 6 persoane au fost date disparute.
Nenorocirea s-a abatut asupra comunelor sucevene Arbore si Cacica in urma unei furtuni puternice care s-a pornit, spun oamenii, ca din senin. In toiul noptii de vineri spre sambata, 14 persoane au fost luate de ape din case, sase dintre ele, printre care si un copil, fiind gasite moarte dimineata. Viitura n-a tinut cont de nimic. A ucis oameni, animale si a maturat case intregi, multe ramanand doar cu temelia. “E ca dupa un atac cu bombe”, a spus socat Orest Onofroi, prefectul de Suceava, de indata ce a ajuns la fata locului. La randul sau, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, s-a deplasat de urgenta in cele doua comune, luand decizia de constituire a unui comandament de urgenta care sa coordoneze operatiunile de salvare.
Autoritatile au inceput imediat sa caute persoanele disparute. Dupa primele interventii, echipele de salvare au gasit in viata, la aproximativ doi kilometri in aval, o femeie in varsta de 60 de ani din Arbore. Batrana isi gasise adapost in sura gospodariei, care fusese luata de torentul de ape.
In zona s-a deplasat ieri, in jurul pranzului, si premierul Calin Popescu-Tariceanu, insotit de ministrul de interne Vasile Blaga.
Potrivit unui bilant provizoriu, ploile abundente din ultimele 48 de ore au afectat 29 de localitati din judetele Suceava, Harghita, Maramures si Mehedinti. Peste 300 de case grav avariate.
Ieri 13 prefecturi au fost avertizate in legatura cu cresterea debitelor unor rauri, ca urmare a ploilor insemnate cantitativ care vor cadea pana duminica la pranz.
Capitala, sub stapanirea apelor
Bucurestiul a avut nevoie ieri doar de o repriza de doua ore de ploaie abundenta pentru a deveni un infern al apelor. Sistemul de canalizare nu a reusit sa mai faca fata, refuland in multe zone intr-un spectacol nedemn de o capitala europeana. Strazi intregi din cartierele Floreasca, Crangasi, Dristor, Militari, Colentina sau Unirii
s-au transformat in adevarate lagune, spre disperarea soferilor, dar si a pietonilor, iar cele cinci pasaje subterane functionale ale Capitalei s-au inchis in mod natural.