Statuia Independenței se află într-una dintre piețele cunoscute ale Iașiului – în fața policlinicii și a Spitalului “Sf. Spiridon”. Conform reprezentanților Plus Iași, toată zona de alei și de piațetă din fața statuii era placată cu travertin, un material de o foarte bună calitate, rezistent în timp și care avea o nuanță bej, uniformă cu soclul statuii.
Ieșenii spun că e de prost gust și în contrast cu statuia
Însă Primăria, aflată într-o acțiune de intervenție în toată zona respectivă de pe Bulevardul Independenței, a înlocuit acest travertin cu un placaj din ciment colorat despre care cei de la Plus, cât și ieșenii care au comentat pe mai multe grupuri de Facebook spun că este de prost gust și în contrast cu statuia.
“Intervenția Primăriei în jurul Statuii Independenței nu respectă reglementările din anexa Ordinului nr. 2797/2017, punctele 3, 13 și 14, unde se impune folosirea acelorași materiale de finisaj prezente în zonă, pentru a nu periclita autenticitatea monumentului/ansamblului. Cerem, în consecință, Primăriei Municipiului Iași să repare acest prejudiciu adus monumentului și să repună travertin în zona afectată. Totodată, în lipsa consultării unor specialiști de valoare care să gireze aceste intervenții asupra monumentelor și clădirilor de patrimoniu, punem la dispoziție expertiza tehnică a membrilor comisiilor de urbanism și cultură ale PLUS Iași, pentru a preîntâmpina astfel de maltratări ale patrimoniului cultural al orașului“, au precizat cei de la Plus.
Într-un comunicat public, Primăria Municipiului Iași precizează că monumentul a fost construit la finalul anilor 70, inaugurat în 1980 și că lucrările efectuate nu afectează statuia sau soclul, ci aleile pietonale, zonele de acces și treptele, spunând că aceste lucrări deveniseră urgente fiindcă erau degradate.
Reprezentanții Primăriei Iași: ”Lucrările erau necesare”
“Aleile și căile de acces erau realizate din beton, asfalt și pavele de diverse modele și ajunseseră într-o stare evidentă de degradare, iar treptele spre monument erau deteriorate și desprinse, fiind nu doar inestetice, ci un pericol iminent pentru trecătorii prin zonă. Astfel, reabilitarea și modernizarea căilor de acces către monument au atât un rol funcțional, cât și pe acela de a reda zonei aspectul civilizat urban, potrivit zonei centrale a Iașiului și unui loc potrivit pentru diverse ceremonii”, au punctat reprezentanții primăriei.
Libertatea a luat legătura cu aceștia, solicitându-le să ne comunice care au fost costurile pentru realizarea lucrărilor, însă reprezentanții primăriei spun că procedura de contractare a fost prin notă de comandă, cu verificare în teren a tuturor lucrărilor, în baza unui contract mai mare.
“Costurile efective pe lucrările de la Statuia Independenței le vom ști la finalul acestora. Primăria are un contract-cadru privind pavarea unor obiective din zone comemorative, contract încheiat în anul 2018 și care prevede intervenția la mai multe monumente din municipiul Iași, printre care și Statuia Independenței. Valoarea totală a contractului-cadru încheiat cu Symmetrica în 2018 este de 522.321,94 de lei”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al primăriei.
Expert: ”Placarea cu travertin e mai scumpă”
Acesta a mai precizat că în contract se specifică în general faptul că materialele folosite la obiectivele din municipiu sunt: borduri cu aspect de piatră naturală, dale vibopresante cu aspect de piatră naturală, pavele cu aspect de piatră cubică sau elemente de piatră cu aspect de piatră naturală.
Libertatea a consultat și un expert ieșean, Dan Covatariu, cadru didactic al Facultății de Construcții și Instalații de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iași, care a precizat că există o diferență clară între travertin și cimentul folosit la înlocuire, dar că nu poate să se pronunțe la nivel de costuri, nefiind disponibile informațiile tehnice.
”Fără a avea la dispoziție devizul de lucrări, pot spune că ar trebui mai multe informații pentru a cuantifica diferența de preț, dar e clar că placarea cu travertin (care este o marmură românească extrasă de la Rușchița) e mai scumpă”, a precizat Dan Covatariu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro