Vorbind despre motivul pentru care mai multe familii au decis să-și retragă plângerile depuse după ce fetele le-au povestit ce s-a întâmplat, psihologul spune ”Cred că este vorba despre rușine. De parcă acel copil nu s-a comportat suficient de bine, de parcă ea ar fi de vină. Este stigma pe care societatea încă o pune asupra victimei. Întrebare este: dar tu ce ai făcut ca să se întâmple nu știu ce?. Nimeni nu își pune problema, cât de dezaxat poate fi un om care pipăie copila, sau care își bate soția sau copiii sau care comite un act de agresiune asupra unui alt om. Încă în societatea românească se pune problema ce o fi făcut victima de a declanșat genul acela de comportament”.
”Lucrurile sunt puse într-o ordine complet nefirească. Indiferent cât de scurtă ar avea o fată de 13 ani fusta, asta nu dă dreptul nimănui să o pipăie. Nu îți place că are fusta prea scurtă, sau are un efect asupra ta, în sensul că te excită, uită-te în partea cealaltă, dacă nu se poate altfel. Nu este obligat nimeni să poarte o fustă de o lungime care să te facă pe tine să nu te simți excitat în prezența ei”, continuă psihologul referindu-se la acest caz.
Întrebată ce se poate face în cazul Alexandrei după ce aceasta a ajuns să lipsească de la școală și să aibă coșmaruri noaptea, psihologul spune că o astfel de reacție este normală în acest tip de caz. ”Cel mai bine ar fi ca ea să fie ajutată de un specialist. Un psihoterapeut. Pentru că în jurul acestei vârste, când începe adolescența, orice copil începe să fie interesat de mediul extern familiei sale. Are nevoie să fie acceptat și validat de societatea în care trăiește. Or dacă în societate se întâmplă să fie agresată, atunci sentimentul va fi de nesiguranță. Evident că vor apărea insomnii, inapetență sau exces alimentar, retragere socială, e posibil să scadă performanța școlară tocmai pentru că acel creier al acelei fetițe este în fază de hiper-excitație dată de anxietate, insomnie. Reacția ei este normală la o situație de viață anormală”, susține psihologul.
În ceea ce privește cazul din instanță, Ligia Moise spune că o condamnare a acelui bărbat era importantă nu doar pentru Alexandra și familia ei, dar și pentru societate în general pentru că ar fi arătat că există o modalitate prin care fetele aflate în situația ei pot fi apărate. ”Ar fi fost important din mai multe perspective, nu doar pentru acea fetiță. Era important și la nivel micro și macro. Ar fi avut consecințe. Mulți oameni fac lucrul acesta, au felul acesta de comportamente pentru că știu că nu pot fi pedepsiți. Pentru că în conștientul colectiv acestea nu sunt lucruri greșite.
Sunt convinsă că dacă îi întrebați informal vă vor spune ”hai măi, ce i-a făcut? A băgat-o și pe ea în seamă că a început să arate bine”. Acesta este răspunsul, a făcut-o să se simtă femeie. Doar că ea este încă o copilă care nu are acest fel de interese. Nu despre asta este vorba, ca un om în vârstă să o facă să se simtă nubilă”, conchide psihologul.
Alexandra, o fată de 13 ani, din satul Roșienii Mari, comuna Dobrun, de lângă Caracal, a luat pe 30 martie anul acesta, microbuzul școlar, pentru a merge la un spectacol, cu ansamblul de dansuri din comună.
Șoferul microbuzului, nea Mihai, în vârstă de 60 de ani, are și un magazin lângă școală. “Înainte de plecare, Alexandra a intrat în magazin să cumpere gumă. El s-a dat după tejghea, s-a apropiat de fetiță, i-a pus mâna pe sâni, a apucat-o de umeri și a pupat-o strâns pe obraz. A întrebat-o dacă are prieten. Fata i-a spus că nu. Atunci el a răspuns că o învață el cum să iubească”, spune mama Alexandrei, Aura Barbu.
La întoarcere, sâmbătă, Alexandra i-a relatat mamei episodul din magazin. “El a mai făcut lucruri din astea, mi-a pus o palmă pe fund, odată. Și alte fete mi-au spus că au pățit la fel. Dar de data asta m-am temut să nu fie mai mult. Și de aceea am spus”, explică fetița.
Despre cum au reacționat instituțiile statului și ce a decis Parchetul în legătură cu contestația depusă de Aura Barbu, veți afla în zilele următoare din Libertatea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro