MENIU CAUTĂ
24 Oct. 2017 17:07

Angajații români se așteaptă la salarii mai mici, de la 1 ianuarie 2018, dacă rămâne trecerea contribuțiilor CAS și CASS în sarcina lor (Sondaj)

Distribuie

Salarii mai mici, de la 1 ianuarie 2018. Preconizata trecere a contribuțiilor CAS și CASS în sarcina angajaților de la 1 ianuarie 2018 îi face pe angajații români să se aștepte la o scădere a salariilor lor nete începând cu acea dată.

Potrivit unui sondaj realizat de către o importantă comunitate online a angajaților din România, cei mai mulți angajați sunt de părere că nu vor fi ajutați de companiile pentru care lucrează să recupereze diminuarea estimată de 14% a salariului net.

Întrebați dacă se așteaptă ca angajatorii să modifice salariul brut în așa fel încât salariul net să nu fie afectat, 76% dintre participanții la sondaj au răspuns negativ. În general, bărbații sunt mai optimiști în această privință (68% dintre ei nu se așteaptă la mărirea salariului brut) decât femeile (86%).

În același timp, 54% dintre respondenți și-au exprimat opinia că măsurile anunțate de guvern nu vor fi implementate de la începutul anului viitor.

Incertitudinea legată de legislația în domeniu se manifestă și în speranța pe care respondenții o au legată de evoluția pozitivă a salariului lor în perioada următoare.

Îndrumați să facă abstracție de trecerea contribuțiilor în sarcina lor, 59,3% dintre respondenți au răspuns că așteaptă o creștere minoră a salariului, cuprinsă între 0 și 5%.

În ceea ce privește creșterea salariilor, 14% dintre angajați așteaptă o creștere a salariului cuprinsă între 16-25 procente, 7,7% consideră că salariul li s-ar putea mări cu 11-15 procente, în  timp ce 19% dintre respondenții sondajului se așteaptă la o creștere salarială cuprinsă între 6 și 10 procente.

În privința creșterii salariilor, femeile sunt mai optimiste: 25% din respondente sunt de părere că vor primi un salariu mai mare cu peste 16%, în timp ce doar 11% din bărbați au așteptări la acest nivel.

Sondajul a fost efectuat în mediul online în  perioada 1-20 octombrie 2017. La sondaj au participat 735 de respondenți cu vârste cuprinse între 24 și 45 de ani.

Sindicatele anunță proteste de amploare dacă Guvernul nu renunță la trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.

Sindicaliștii consideră că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat îi transformă pe români în cobai. Din 119 țări monitorizate, niciuna nu mai are un astfel de sistem. Ce beneficii se pierd.

Totuși, Guvernul nu renunță la trecerea contribuțiilor la angajat; Dragnea: Nu putem să renunţăm la orice măsură, pentru că ne speriem de un protest

Cu toate acestea, premierul Tudose a asigurat că salariile rămân cel puţin la fel sau vor creşte, după trecerea contribuțiilor la angajat.

FOTO: undelucram.ro


CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Sore, adevărul despre relația cu părinții ei. „Ai mei au fost martori ai multor lacrimi'


 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Protest pe centura Capitalei. Circulația a fost blocată
Loading...
Comentarii